23948sdkhjf

Drabbades värst av coronakrien

Resebranschen är värst drabbad av coronapandemin – åtta av tio i branschen är permitterade enligt en ny undersökning.

Bland resebyråer och researrangörer råder en permitteringsgrad på 83 procent i en undersökning som SRF nyligen låtit göra. Tillväxtverkets egna siffror pekar åt samma håll. Detta ska jämföras med genomsnittet i Sverige på 12 procent och en annan hårt drabbad bransch, hotell och restaurang, som har 42 procent av de anställda permitterade.

– Tillväxtverkets och våra siffror visar med all önskvärd tydlighet att resebranschen är värst drabbad. Dessutom har drygt en tredjedel av de anställda inom resebyråer och arrangörer blivit uppsagda eller varslade. En bransch vi kan jämföra oss med, hotell och restaurang, har halva andelen permitterade jämfört med vår bransch, säger Didrik von Seth, generalsekreterare för SRF.

SRF har till regeringen lämnat åtskilliga förslag för att rädda arbetstillfällen. Inga åtgärder från regeringen har ännu presenterats. Danmark och Norge, liksom flertalet andra länder i Europa, har redan implementerat olika former av stöd specifikt för resebranschen.

– Regeringen lät innan midsommar meddela att några åtgärder för att lösa resebranschen akuta situation inte var aktuella för tillfället. Senaste ändringsbudgeten togs veckan efter midsommar och nu är riksdagen på ledighet. Detta riskerar att arbetstillfällen flyttar inte bara till våra grannländer utan även till andra ställen i världen. Sverige kommer därmed att gå miste om tusentals arbetstillfällen, säger Didrik von Seth.

Fakta – Permitteringsgrad per bransch*

Resebyrå och researrangör

83%

Hotell och restaurang

42%

Reklam och marknadsföringsbyråer

39%

Genomsnitt

12%

* SRF egen undersökning samt Tillväxtverket

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094