23948sdkhjf

Provocerande agerande mot bussföretagen

Corona pandemin ändrar möjligheterna för att ställa garantier vid paketresearrangemang.

Corona pandemins effekter på resebranschen har nu fått flera företag att se över sina erbjudanden till landets researrangörer och resebyråer. Flera bussresearrangörer och bussföretag har den senaste veckans nåtts av information om att flera aktörer nu under hösten avvecklar verksamhet inom garantier till reseföretag. Alla företag som arrangerar paketresor måste upprätta en resegaranti hos Kammarkollegiet. Garantin innebär att kunder får kompensation om researrangören går i konkurs. Den ger inte rätt till ersättning när resor ställs in av andra orsaker, som avrådan från myndigheter. Företag kan upprätta garantin direkt till Kammarkollegiet, eller via en tredje part. Storleken på summan avgörs av bolagets budget.

– Det är mycket anmärkningsvärt och närmast provocerande att så fort det blåser kring resebranschen så väljer närliggande aktörer, som är nödvändiga för framförallt branschens små aktörer, att agera både hastigt och kortsiktigt. Vi vet sedan länge att en oerhört liten del av ställda resegarantier nyttjas, vilket gör att det bedömts som relativt riskfritt att skapa försäkringslösningar. Dessa har nyttjats av såväl stora som små researrangörer som nu måste söka andra alternativ, vilket inte är särskilt enkelt i den situation som många av företagen just nu befinner sig i ekonomiskt. Grundproblemet är att dagens system med resegarantier ställer orimligt höga krav på researrangörerna och borde konstrueras om, kommenterar Anna Grönlund, branschchef på Sveriges Bussföretag inom Transportföretagen och Svenskt Näringsliv.

Genom åren har intresset för att erbjuda lösningar för ställd resegaranti hos externa parter som finans- och försäkringsbolag varierat.

Sveriges Bussföretag har sedan flera år ett samarbete med försäkringsbolaget Vector Nordic. Vector Nordic är resebranschens egen försäkringslösning för resegarantier och andra garantikrav. Som anknuten försäkringsförmedlare till Gar-Bo Försäkring AB erbjuder Vector resebyråer och researrangörer i Norden säkerheter för i första hand resegarantier men även för de garantier som IATA och SilverRail kräver. Genom Vector får reseföretagen tillgång till säkerheter i form av garantiutfästelser till konkurrenskraftiga premier utan uppläggningsavgifter och så långt möjligt utan krav på motsäkerheter. Försäkringsbolaget startades av Svenska resebyråföreningen, SRF, som en reaktion på de tuffa villkor som marknadens fristående kommersiella aktörer då erbjöd svenska resebyråer och researrangörer. Sveriges Bussföretag har sedan starten haft en samverkan med SRF och Vector Nordic.

– Att vi själva i branschen ska behöva agera som försäkrings- och finansbolag är i sig märkligt och ytterligare ett bevis på att dagens system med resegarantier behöver konstrueras om, säger Anna Grönlund.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.063