23948sdkhjf

Bygger jättedepå för elbussar

Skånetrafiken planerar att bygga Nordens största ladd-depå för elbussar i Malmö.

Operatören Nobina kommer att driva depån som består av en flotta på ca 90 elbussar med modeller från flera olika tillverkare. Finska Kempower levererar den högpresterande laddutrustningen och svenska LaddAlliansen installerar.

Att ladda ett stort antal bussar innebär stora investeringar i såväl infrastruktur som elanslutning. Ladd-depån i Malmö levereras därför med dynamiskt styrd laddinfrastruktur som kapar topparna och därmed kräver mindre effekt. Det innebär bland annat att kraven för en väl fungerande dygnet-runt-laddning tillgodoses.

– Depån i Malmö blir den största i Sverige som kommer att använda sig av en distribuerad laddlösning. Detta innebär att effekten kommer att genereras i ett antal kraftskåp som sedan levererar önskad effekt till laddsatteliter. Detta görs för att effektivisera ytan i depån, säger Henrik Holmér vd LaddAlliansen.

Att bygga en anläggning av den här storleken kräver dessutom en samlad och väl beprövad kompetens.

– För att säkerställa installationen av en framtidssäkrad och skalbar laddlösning av denna omfattning krävs unik specialistkompetens och ett samarbete mellan flera ledande aktörer är ett måste. I Norden har vi stor kompetens inom området och förhoppningsvis kan vi inspirera andra städer att satsa på en hållbar och effektiv kollektivtrafik, säger Erik Kanerva, Director, Marketing and Sales Finland and Sweden Kempower Oy

Byggstart för projektet är hösten 2020 och det förväntas vara klart våren 2021. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.063