23948sdkhjf

Tappat 30 miljarder

Resebranschen har tappat 30 miljarder kronor hittills i år enligt SRF som saknar svar från staten om hur krisen ska kunna lösas.

Enligt resebranschorganisationen SRF har omsättningen hos Sveriges resebyråer och arrangörer rasat med 90 procent sedan pandemin slog till. Fram till och med september har försäljningen minskat med över 30 miljarder och flera tusen arbetstillfällen har redan försvunnit.

Normalt skulle branschen omsatt 45 miljarder de första nio månaderna av året. Nu blev det bara 15 miljarder vilket naturligtvis inte kan betraktas som annat än en katastrof, säger Didrik von Seth, generalsekreterare för SRF.

Pandemin och UD:s avrådan från resor gör att resebranschen står nästintill helt stilla. Ett vanligt år omsätter resenäringen 60 miljarder kronor, men på grund av restriktionerna har försäljningen rasat med närmare 90%.

– Medan många branscher sakta börjar återhämta sig finns det få ljuspunkter för resebranschen. Den samlade bedömningen som branschen gör enligt en nyligen gjord undersökning är att läget knappast kommer att förbättras inom de närmaste sex månaderna, säger Didrik von Seth.

För att inte en hel bransch skall slås ut i Sverige har SRF föreslagit regeringen att kortidspermitteringen och omställningsstödet förlängs i vart fall för utsatta branscher. SRF har även föreslagit inrättande av en fond för att klara av nuvarande och framtida återbetalningar på grund av inställda resor till följd av restriktionerna. Fonden självfinansieras genom att resenärer betalar en avgift på 5 kronor för en flygresa och 25 kronor för en paketresa. En liknande lösning finns redan i många andra länder i vårt närområde.

– Vi har ännu inte hört från regeringen om man ämnar förlänga permitteringsstödet eller omställningsstödet. Görs det ingenting i Sverige kommer arbetstillfällen i resebranschen att flytta till andra länder, säger Didrik von Seth.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078