23948sdkhjf

Omställningsstöd året ut

Nu är det klart: omställningsstödet förlängs året ut.

Regeringen har nu fattat beslut om att förlänga omställningsstödet i enlighet med det besked regeringen gav tillsammans med samarbetspartierna i en debattartikel i en kvällstidning den 20 november. Omställningsstödet förlängs hela 2020 ut. Efter dialog med samarbetspartierna Centern och Liberalerna är det omställningsstöd som regeringen nu beslutat om mer generöst än det innehåll som presenterades i debattartikeln, vilket välkomnas av bland andra Sveriges Bussföretag.

Det svenska omställningsstödet har kunnat sökas för olika perioder med start för månaden mars i år. Ersättningen baseras på tappad omsättning för en viss period jämfört med tidigare år och den minskade nettoomsättningen ska så gott som uteslutande vara en konsekvens av sjukdomen covid-19. Information finns bland annat på regeringens och Skatteverkets hemsida.    

– För de hårt drabbade bussföretagen är regeringens förlängda stödåtgärder året ut väldigt välkomna. Än har vi inte hunnit gå igenom alla detaljer i de förlängda stöden, men med ledning av det som idag kommunicerades har vi förstått att regeringen på sluttampen i dialog med bland annat Centern och Liberalerna gjort regelverken för stöden mer generösa än vad som kommunicerades när man först meddelade att stöden skulle förlängas. Det är bra. Det är också viktigt att omställningsstödet för årets sista månader ska gå att söka så tidigt som möjligt för att företagen ska klara sin likviditet, kommenterar Anna Grönlund, branschchef Sveriges Bussföretag. Hon fortsätter:

– Från Sveriges Bussföretag fortsätter vi nu att tillsammans med Transportföretagen, Svenskt Näringsliv och flera andra närstående organisationer att arbeta för att stöden ska förlängas ytterligare. Vi menar också att de näringar som drabbats hårdast i krisen i spåren av Corona viruset, såsom persontransporter, kommer att behöva riktade stöd. Här hoppas vi att regeringen vill göra verklighet av vårt förslag för stöd till avställda turistbussar. Vi tror att de svenska bussföretagen kommer behöva statliga stöd minst fram till sommaren 2021.

När regeringen och samarbetspartierna den 20 november i sin debattartikel i en svensk kvällstidning gav besked om att omställningsstödet skulle förlängas året ut kommenterade Transportföretagens vvd Marcus Dahlsten beslutet på följande vis:

– Transportföretagen välkomnar beskeden. Stöden är avgörande för den hårt drabbade transportsektorn. Vi vill att omställningsstödet och omsättningsstödet förlängs till sommaren 2021 och vi vill se att permitteringsstödet täcker 80 procent och inte 60 procent som nu är fallet. Bara så kan vi säkra svenska arbetstillfällen och svensk transportinfrastruktur.  

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094