23948sdkhjf

Färre dog i spårtrafiken

Antalet som dött i spårtrafiken under 2020 minskade rejält jämfört med året innan – det visar Transportstyrelsens preliminära siffror.

2020 omkom 81 personer i svensk spårtrafik. Detta är en minskning med 31 omkomna jämfört med 2019. Det visar Transportstyrelsens preliminära statistik.

Under 2020 omkom 71 personer på järnväg och 10 personer i tunnelbana, totalt miste alltså 81 personer livet på spåren. Ingen person har omkommit i spårvagnsolyckor under året.

I de preliminära siffrorna ingår självmord, vilket innebär att ovanstående uppgifter kan komma att ändras i den fastställda statistiken. Historiskt utgörs majoriteten av dödsfallen inom spårtrafik av självmord, vilket troligen också är fallet för 2020.

Anställda i järnvägssystemet riskerar att råka ut för allvarliga olyckor. För tredje året i rad har anställda omkommit i spårtrafikolyckor.

Det är en mycket olycklig utveckling, ingen ska behöva dö i sitt arbete. Vi har därför inlett ett tillsynsarbete för att kontrollera hur järnvägsföretag hanterar riskerna för sin personal vid växling, säger Jonas Bjelfvenstam, generaldirektör för Transportstyrelsen.

De som dött i spårtrafiken har alltså befunnit sig på spåren, inte i tågen. Att åka tåg i Sverige är alltjämt mycket säkert - ingen passagerare har omkommit ombort på ett tåg sedan 2010.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.11