23948sdkhjf

Koll på trängseln i kollektivtrafiken

Få hjälp att välja bussar och tåg med gott om plats – det erbjuder Skånetrafiken med hjälp av en ny listig app.

Nu blir lättare att planera sina resor med bussar och tåg. Med Skånetrafikens app kan man nämligen få prognoser för hur många som reser. Tjänsten kan redan nu användas och kommer att förbättras efter hand.

– Jag är glad över att våra kunder nu fått ytterligare ett verktyg för att bättre kunna planera sitt resande under pandemin. Vi hoppas att det här gör att de som behöver resa med oss ska känna sig tryggare, säger Johan Karlberg, chef digitalisering och IT på Skånetrafiken.

Redan i våras lanserade Skånetrafiken en livekarta på skanetrafiken.se som ett led i sitt arbete för att hjälpa kunderna under coronapandemin. Den visar realtidsdata från de bussar och tåg som automatiskt räknar passagerare.

– Vi insåg redan från början att vi behövde bygga en smartare tjänst. Genom att kombinera flera olika sorters statistik kan vi nu ge en kvalificerad gissning på hur många som reser med precis den buss eller det tåg kunden tänker resa med. Nu fortsätter arbetet för att kunna visa ännu vassare prognoser och lägga till fler bussar och tåg, säger Johan Karlberg.

I dagsläget visar tjänsten prognoser för de flesta stadsbussar, regionbussar och pågatåg. Fler linjer kommer att läggas till efter hand i takt med att tjänsten förbättras.

Allt man behöver göra för att börja använda tjänsten är att uppdatera sin app till den senaste versionen och söka en resa. Har användaren ännu inte fått den nya versionen kan det dröja ett par dagar innan man kan uppdatera sin app. Efter uppdatering får man valmöjligheten att slå på prognoserna. Stängs appen av behöver användaren aktivera prognoserna igen.

Tjänsten är under utveckling och kommer att förbättras efter hand. Till exempel med hjälp av kundernas synpunkter.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.157