23948sdkhjf

Ännu inga besked

Dialogen pågår - men ännu inga besked om stöd för avställda turistbussar noterar Sveriges Bussföretag, risken för fler konkurser är uppenbar.

Under jul- och nyårshelgerna har Anna Grönlund, branschchef på Sveriges Bussföretag, haft tät personlig kontakt med regeringsföreträdare och tjänstemän på regeringskansliet för att diskutera förutsättningarna för riktade stöd till bussbranschen under pågående Coronakris. Stödet för avställda turistbussar har varit uppe för diskussion i flera samtal.

– Precis vid jul pratade jag bland annat med statssekreterare Emil Högberg som vill hålla dialogen med oss öppen. Som jag uppfattade samtalet är regeringens linje fortsatt att man i första hand riktar in sig på breda, generella stöd men att riktade stöd till särskilt utsatta näringar såsom turistbussnäringen kan komma att bli aktuellt längre fram beroende på hur krisen fortlöper. Just nu är min bedömning att vi behöver avvakta vaccineringen och våren innan vi kan se framför oss ett mer ökat resande, säger Anna Grönlund.

Preliminära siffror visar att 10 bussföretag gått i konkurs Coronaåret 2020.

– Det är ändå förvånansvärt få med tanke på den oerhört tuffa tid bussföretagen gick igenom i fjol. Utan regeringens olika stödåtgärder, där vi tillsammans med Transportföretagen, Svenskt Näringsliv, SRF och många andra varit pådrivande och med fakta och vittnesmål från medlemsföretag kunnat visa på det förtvivlade läget i branschen, hade konkurserna sannolikt varit fler. Nu kämpar många företag för att överleva våren. Att utbetalningarna för omställningsstöd under månaderna hösten 2020 kan sökas först i februari i år enligt regeringens besked gör att vi ser att många kommer få oerhört svårt att klara likviditeten. I Norge och Danmark till exempel utbetalas motsvarande stöd snabbare. På sikt kan det leda till att svenska bussföretag får en sämre konkurrenssituation gentemot kollegor i våra nordiska länder, kommenterar Anna Grönlund.

 Vid den nyligen genomförda nationella konferensen TransportForum svarade också infrastrukturminister Tomas Eneroth på en direkt fråga om stöd för avställda turistbussar. Inte heller han uteslöt detta för framtiden, se vår tidigare artikel Eneroth svarade bussbranschen - RT-Forum (rt-forum.se)  

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078