23948sdkhjf

Nödvändigt med förenklad coronavaccinering

För att få igång resandet måste det vara enkelt att få vaccinationsintyg – denna vädjan förs fram av flera branschorganisationer.

Vaccineringen är ett ljus i mörkret, särskilt för den hårt pandemidrabbade resenäringen. När nu samhället öppnar upp måste det vara enkelt att få ett intyg på att man vaccinerat sig. Regeringen måste säkerställa att ett nationellt system kommer på plats, uppmanar nu flera företrädare för den samlade svenska rese- och transportnäringen.

 I en debattartikel i Göteborgs-Posten 27 januari skriver Didrik von Seth, generalsekreterare Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen (SRF), Marcus Dahlsten, vd Transportföretagen, Rikard Engström, vd Svensk Sjöfart, Anna Grönlund, branschchef Sveriges Bussföretag och Fredrik Kämpfe, branschchef Transportföretagen – Flyg att det är dags att ta fram ett svenskt vaccinationsintyg.

Organisationerna pekar på att EU:s ledare inlett en dialog om en gemensam standard för vaccinationsintyg, men att ett svenskt intyg står inte i motsatsförhållande till EU. Tvärtom kan regeringen nu säkerställa att ett nationellt system för intyg finns på plats under våren som sedan kan synkas mot en kommande EU-standard, påpekar organisationsföreträdarna.

Organisationerna vill se att regeringen tar initiativ till en tjänst i Sverige. Förutsättningarna finns menar man - alla covid-19-vaccinationer rapporteras redan i dag till det nationella vaccinationsregistret. Åtkomst till uppgifterna bör vara möjligt genom till exempel 1177.se eller på ett annat sätt som gör det möjligt för den har som vaccinerats att själv ladda ner ett engelskspråkigt vaccinationsintyg. Integriteten kan garanteras med e-legitimation precis på samma sätt som redan idag görs på andra myndighetshemsidor. Ett digitalt intyg borde även kunna laddas ner till en av de ”appar” som snart lanseras för resor, menar organisationsföreträdarna.

Läs För att få igång resandet måste det vara enkelt att få vaccinationsintyg | GP

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.078