23948sdkhjf

Ny förlängning av omställningsstödet

Nu förlängs omställningsstödet över maj och juni - välkommet även om branschen saknar långsiktiga åtgärder och mindre ryckighet i makthavarnas beslut.

Transportföretagen välkomnar regeringens beslut om förlängningen. Samtidigt finns önskemål om en mer långsiktig och branschinriktad strategi för att företagen ska lyckas hålla ut.

Beskedet om ett förlängt omställningsstöd kom från regeringen i onsdags eftermiddag. Stöden ska kunna gå att sökas av företag som har förlorat mer än 30 procent av sin omsättning jämfört med motsvarande månader 2019. 

– Buss, flyg, färjor, tåg och taxi har det riktigt tufft nu. Det är svårt att föreställa sig ett samhälle utan dessa transporter men det finns en stor risk att delar av transportsektorn slås ut om stöden inte anpassas och förutsättningarna ger längre framförhållning. Dessutom är ett medskick att stöden måste bli betydligt enklare att nå, våra medlemsföretag vittnar om en byråkratisk och snårig djungel för att nå fram, säger Tina Thorsell, samhällspolitisk chef Transportföretagen.

Anna Grönlund, branschchef Sveriges Bussföretag om en blödande bussbransch:

– Efter över ett år med corona, där många företag dragit ner på sin verksamhet och försökt ställa om det som går, har nu många nått botten. Flera företag vittnar om likviditetskris och en stor oro för att tvingas ge upp och göra konkurs. De förlängda omställningsstödet är i sammanhanget välkommet, men det behöver kompletteras med utökade och riktade branschstöd till de näringar som drabbats hårdast av pandemins konsekvenser och som fått restriktioner som innebär att de inte får bedriva sin verksamhet fullt ut såsom exempelvis bussar i linjelagd fjärrtrafik fått. Läget för den svenska bussbranschen är nu i mars 2021 ytterst allvarligt - en färsk medlemsenkät inom Sveriges Bussföretag med 170 svarande bussföretag visar att nästan 50 procent av företagen med verksamhet inom turist- och beställningstrafiken har tappat minst 90 procent. Över 75 procent har tappat minst 80 procent och nästan 95 procent har tappat minst 60 procent.

Regeringen arbetar för att de förlängda stöden ska kunna träda i kraft så snart som möjligt efter respektive stödperiods utgång. RT-Forum kommer att rapportera när detta står klart.

Läs mer på regeringens hemsida genom att KLICKA HÄR!

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.078