23948sdkhjf

Ny studie: Resor med kollektivtrafik blir färre

Det kanadensiska konsultföretaget WSP, har gjort studier på hur kollektivtrafiken påverkas av pandemin och dess restriktioner. Det som framkommit som ett tydligt resultat under den tredje vågen av coronaviruset, är att resor med kollektivtrafiken kommer att bli färre. Samtidigt kommer privata resor ha lättare att övergå till det normala, när väl pandemin börjar lätta. 

– Om vi fortsatt ska ha en stark kollektivtrafik i Sverige är det avgörande att förhindra en negativ spiral med minskat kollektivt resande, lägre intäkter och sämre utbud. De första åren efter pandemin kommer att vara särskilt kritiska. Det krävs nytänkande när det gäller biljetter, priser och finansieringsmodeller. Det finns en hel del inspiration från andra länder att hämta, men också initiativ på exempelvis flexibla biljetter som kommer från branschen nu. Vi kan också behöva minska ner på trafiken under rusning för att kapa kostnader. 

Det säger Björn Öhman, mobilitetsexpert på WSP i ett pressmeddelande. Företaget har jämfört människors beteende och rörelsemönster med innan pandemin, samtidigt som WSP studerat internationella exempel där kollektivtrafiken påverkats av pandemin. Ett fall är Nya Zeeland som tidigt lättade på sina restriktioner, men vars kollektivtrafik ännu inte återhämtat sig.  

Med det menar WSP att utvecklingen i Nya Zeeland och Australien kan ses som ett varningstecken för att starka åtgärder behövs för att återuppliva kollektivtrafiken. 

– Det finns anledning att stärka de styrmedel som redan finns för att biltrafiken inte ska öka, och framför allt de som är någorlunda flexibla och kan anpassas efter oförutsägbara förändringar, såsom parkeringsavgifter och trängselskatten. Samtidigt har vi ett momentum för cykelsatsningar nu där många både köpt och börjat använda cykel och elsparkcykel i större utsträckning. Vi ser stora satsningar i övriga Europa nu med både tillfälliga och nya cykelbanor som är väl värda att kika närmare på, säger Björn Öhman. 

Enligt rapporten har resenärer med kollektivtrafiken i de tre storstadsregionerna halverats under pandemin, och bara hälften av de förlorde resenärerna planerar att återvända till kollekivtrafiken när pandemin lättat. Istället har många valt att åka bil och cykel.

Som förslag på att få kollektivtrafiken att återhämta sig, föreslår WSP mer flexibla biljetterbjudande för personer som pendlar sällan, öppna för vägtullintäkter och minska extra kapacitet i kollektivtrafiken under rusningstid. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.172