23948sdkhjf

SL vill låta ordningsvakter bötfälla tjuvåkare

I samband med den nya ordningsvaktlagen, konstaterar SL i sitt remissvar att ordningsvakter behöver mer befogenhet. SL menar att det krävs att ordningsvakter ska kunna dela ut böter till personer som tjuvåker eller skräpar ner i kollektivtrafiken, för att öka tryggheten. De vill också ge ordningsvakter befogenhet att kroppsvisitera passagerare.  

 Nu är det dags för nästa steg för en trygg och trivsam kollektivtrafik. Där vi kan ta krafttag mot tjuvåkning och annan nedskräpning. Med rätt lagstiftning och bättre befogenheter för våra hjältar till ordningsvakter kan vi få mer av den nolltolerans mot otrygghet vi behöver, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och ordförande för SL i ett pressmeddelande.

Region Stockholms kollektivavtal gällande ordningsvaktstjänster går ut 2022, vilket motsvarar 400 ordningsvakter. Nu genomför Trafikförvaltningen en upphandling av tjänsterna, vilket gör det viktigt att den nya lagstiftningen kommer på plats, menar SL. 

 Resenärerna vill vänta på polisen lika lite som man vill vänta på bussen eller tåget. Med rätt befogenheter, rätt utbildning och rätt verktyg kan SL:s ordningsvakter avlasta polisen i väntan på en återinförd tunnelbanepolis. Ingen SL-resenär borde nedprioriteras, fortsätter Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och ordförande för SL. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093