23948sdkhjf

Dansk bussbransch återhämtar sig snabbt 

Sedan i somras har den danska turistbussmarknaden återhämtat sig starkt. Återhämtningen har främst berott på en ökning av skol- och föreningsresor samt dagsresor för ressugna och vaccinerade pensionärer. De internationella turisterna samt resenärer till större galor och event saknas ännu.

Som en följd av den positiva utvecklingen i Danmark har rekryteringsbehovet i den danska bussbranschen åter blivit mycket kännbart – turistbussföretagen säger nu nej till körningar för att man saknar förare. Många tidigare timanställda förare har lämnat sektorn då de hittat andra jobb under pandemin. 

– Våra företag vittnar om att det är oerhört svårt att rekrytera förare. När nu pandemin släpper sitt grepp om Danmark är det många branscher som söker nya medarbetare för att möta en uppdämd efterfrågan i pandemins spår av både varor och tjänster. Inom bussbranschen har vi märkt att många längtat efter att resa och framförallt dagsresor med buss har en stor efterfrågan. Än har bussresor till övriga EU-länder inte hämtat sig. Vi saknar också våra internationella turister och större evenemang, vilket märks framförallt de av våra medlemsföretag i Dansk Persontransport som är verksamma i våra storstäder, framförallt i Köpenhamnsområdet, där läget ännu är kärvt för bussföretagen. Med anledning av detta är vi ändå oroliga för utvecklingen under hösten, kommenterar Michael Nielsen, vd Dansk Persontransport. 

– Den danska utvecklingen ger en hint om hur utvecklingen också kan komma att se ut framåt i Sverige. Samtidigt ska man komma ihåg att man i Danmark visserligen varit hårdare med lockdown och nedstängningar, men också med mer kraftfulla och riktade stöd till krisdrabbade näringar. Den danska linjelagda allmänna kollektivtrafiken, som likt samma segment i Sverige lidit av minskade biljettintäkter då människor lytt myndigheternas rekommendationer och inte rest om man inte måste, har i Danmark fått kompensation för uteblivna biljettintäkter året ut, säger Anna Grönlund, branschchef Sveriges Bussföretag, och fortsätter:

– I Sverige har staten inte ens kompenserat regionerna med hälften av den beräknade förlusten för biljettintäkter under coronapandemin. I Danmark har man också tidigare presenterat ett särskilt riktat stöd till turistnäringen, ett stödpaket som också de danska turistbussföretagen kunnat nyttja till viss del. Sammantaget har det gjort att de danska företagen haft bättre förutsättningar än de svenska bussföretagen att stå stadigt genom krisen i coronapandemins spår.

De danska generella corona stöden upphör sista september och den danska regeringen har aviserat att man från den 10 september avser att upphäva alla restriktioner som har gällt med anledning av covid-19-pandemin. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.204