23948sdkhjf

Mångmiljardkontrakt för Alstom i Norge

Franske tillverkaren av hållbar mobilitet, Alstom, har tecknat ett ramavtal med Norske Tog om leverans av 200 regionaltåg av modellen Coradia Nordic. Kontraktet med Norge blir ett av Alstoms största någonsin, och värderas till omkring 1,8 miljarder euro, det vill säga nära 18 miljarder svenska kronor.

Vi är mycket glada att Norske Tog har valt Alstom för att bygga sin framtida tågflotta. Vi är stolta över att bidra till en ökad kapacitet i det vältrafikerade området kring Oslo och Viken. De valda Coradia Nordic-tågen är fullt anpassade för nordiska väderförhållanden. Dessutom bekräftar den här ordern Alstoms ledande position i Norge, där vi redan utrustar hela den norska flottan med en ny signalsystemslösning, säger Rob Whyte, verkställande direktör på Alstom Nordics.

Den första orden omfattar 30 tåg för ett värde av 380 miljoner euro, och är planerad att levereras i början av 2025. Tågen har specialanpassats för den norska järnvägen och tågen kommer ha en toppfart på 160 kilometer i timmen.

Vi ser fram emot att kunna erbjuda en förbättrad kapacitet, bekvämlighet och mobiltelefontäckning för våra pendlare, säger Øystein Risan, Managing Director på Norske Tog.

Totalt kommer varje tågset, som består av sex vagnar, kunna ta emot 779 passagerare. Det är ungefär 40 procent fler resenärer än vad de nuvarande tågen kan ta emot. Utöver det kommer tågen att utrustas med det nya signalsystemet, ETCS.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125