23948sdkhjf

Extra: Finskt bolag förvärvar Arriva Sverige

Det finska järnvägsbolaget VR Group förvärvar Arriva Sverige, och tar därmed över bland annat Pågatåget, Östgötapendeln samt Arrivas kollektivtrafik i Stockholm. Det meddelar VR Group i ett pressmeddelande.

Transaktionen av Arriva förväntas slutföras i början av 2022 och i samband med uppköpet försvinner varumärket Arriva Sverige för att istället komma gå under ett annat namn. VR Group skriver att operatören kommer att bli ett eget bolag inom koncernen för passagerartrafik och att Arriva kommer fortsätta trafikera sina linjer i Sverige.

– Vi kommer att fortsätta trafikera samma linjer som tidigare men kunderna kommer att märka att namnet Arriva Sverige gradvis försvinner och ersätts med ett annat namn. I övrigt kommer vi att fortsätta verksamheten som tidigare och upprätthålla den höga kvalitet som kännetecknar Arriva Sverigesäger Topi Simola, direktör för VR Groups passagerartrafik i en kommentar.

För passagerare och anställda inom Arriva kommer uppköpet inte att påverka, mer än att VR Group har som ambition att utveckla kollektivtrafiken till att bli mer hållbar och miljövänlig.

Fakta VR Group

VR-Group AB är det statliga järnvägsbolaget i Finland. VR stod tidigare för det finska namnet på Statsjärnvägarna, ur vilka VR-Group bildades 1995 genom bolagisering av järnvägstrafiken. VR-Group har av kommunikationsministeriet beviljats monopol på persontrafiken på järnväg till slutet av år 2024.

Som trafikoperatör har vi ett stort klimatansvar och vi vill vara med och bidra till en hållbar omställning. Vårt bolag har hållit det finska samhället i rörelse i 160 år. Som en nordisk operatör har vi en omfattande förståelse för den nordiska kundens behov av högkvalitativ, punktlig och miljövänlig trafik, säger VR Groups verkställande direktör Lauri Sipponen.

– VR Group är en erfaren trafikoperatör och en föregångare inom klimatsmart trafik som kan erbjuda Arriva Sverige stora tillväxtmöjligheter. Vi ser fram emot att kunna dra nytta av VR Groups expertis inom elbussdrift, säger Arriva Sveriges verkställande direktör.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078