23948sdkhjf

Blandade reaktioner på branschens brev till svenska städer

I våras skickade Sveriges Bussföretag ut ett brev till Sveriges nitton största städer och deras destinationsbolag för att uppmärksamma dem på att informationen i många år varit bristfällig. Nu vet vi mer om vad som hänt sedan dess.

Det här är en text av Sveriges Bussföretag.

Brevet som skickades ut hade sitt ursprung i att många bussföretag upplever det svårt att hitta rätt information inför resor till många svenska städer, att informationen som finns är bristfällig eller helt enkelt inte finns. Efter en inventering som förbundet gjorde konstaterades det att det fanns stort utrymme för förbättring. Läs mer om brevet i Resforum 2/2022.

Brevet mottogs väldigt olika hos respektive stad och i vissa fall var det svårt att nå fram med vårt budskap. En kommun har uppenbarligen svårare att ta till sig synpunkter av allmän karaktär, men har väldigt tydliga rutiner för andra typer av synpunkter. Några städer har inte svarat alls och några gav ett artigt svar där de tackade och skulle föra informationen vidare. Men i en del fall har brevet varit en ingång till bra diskussioner. Här är några nedslag:

SVERIGES BUSSFÖRETAG

Sveriges Bussföretag är ett förbund inom Transportföretagen och Svenskt Näringsliv. I dag har vi knappt 275 medlemsföretag med cirka 27 900 anställda. Våra medlemmar består av busstrafikföretag och bussresearrangörer som bedriver alla former av yrkesmässig busstrafik och anordnar bussresor inom och utanför landets gränser se www.sverigesbussforetag, där också medlemsföretag kan logga in och finna exklusiv medlemsinformation.Sveriges Bussföretag publicerar också veckovis nyhetsbrevet BussInfo med aktuella uppdateringar, råd och nyheter för medlemsföretagen.

Halmstad

Har numera skapat en guide där man tipsar om passande besöksmål och aktiviteter för större grupper. Där finns också kontaktuppgifter till bland annat guider. Representanter för Destination Halmstad tog också kontakt med oss för att diskutera vilken information som är mest relevant.

Norrköping

Bussparkering finns numera som ett filter på den parkeringskarta kommunen har, vilket gör det mycket enklare att hitta de avsedda bussparkeringarna.

Västerås

Bussparkering går numera att filtrera fram på kommunens parkeringskarta, vilket är en klar förbättring. 

Umeå

Har förtydligat sin information om bussparkeringar och nu finns information om exempelvis vilka som går att nyttja nattetid. Kommunen kontaktade också förbundet en tid efter brevet för att diskutera sin nya parkeringsstrategi. Den frågan tas vidare av förbundets regionala avdelning i Västerbotten.

Ytterligare några städer har lovat att förbättra informationen men där har vi inte sett resultaten ännu och Sveriges Bussföretag fortsätter diskussionerna med dessa – bland annat Eskilstuna och Gävle.

Artikeln är en del av vårt tema om Nytt från branschorganisationen .

Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078