23948sdkhjf

Rise blir helägare av testanläggning

Tidigare ägdes testområdet AstaZero gemensamt av Rise och Chalmers. Men nu överlåter den senare sin andel till forskningsinstitutet.

AstaZero är en anläggning beläget i Borås där trafiksäkerhet rörande automatiserad körning samt autonoma och uppkopplade fordon kan provas i en oberoende testmiljö. Anledningen till att Chalmers överlåter sin del är enligt rektor Stefan Bengtsson att skolan vill fokusera mer på deras kärnverksamhet, forskning och utbildning.

Peter Janevik, vd för AstaZero, säger i en kommentar att en av fördelarna med anläggningen är att en del av banan är övertäckt och kan användas dygnet runt, alla dagar på året.

– Därför ser vi en stor potential i att attrahera fler internationella kunder. Vi kan också erbjuda en mycket bra testmiljö för infrastrukturägare som behöver ställa om till en ny transportverklighet där automatiserade fordon blir allt vanligare.

Utöver Rise som ägare är bland annat  AB Volvo, Volvo Car Corporation, Veoneer, Scania och The Swedish Transport partners.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078