23948sdkhjf

De står i frontlinjen mot cyberskurkarna

Svenska forskningsinstitutet Rise öppnar Cyber test lab automotive, ett testkluster som de hävdar är Europas mest avancerade när det kommer till cybersäkerhet för fordonsindustrin.

Rise skriver i ett pressmeddelande att testlabbet ger bil- och fordonsutvecklare möjlighet att testa sina produkter med den senaste cybertekniken. Institutetet samarbetar också med etiska hackare för att kunna testa och utvärdera hur säkra fordonen är när det kommer till cybersäkerhet. Pia Sandvik, vd för Rise, säger att de har lanserat ett kluster bestående av flera experter och testbäddar tillsammans med noga utvalda samarbetspartners.

– Vårt syfte och inriktning är att hjälpa fordonsindustrin som befinner sig mitt utvecklingen av nästa generations uppkopplade och självkörande fordon att skydda sina produkter från digitala intrång och cyberbrott. En ensam fordonstillverkare kan inte begränsa sig till att själv tillhandahålla all den spetskompetens som krävs. Här handlar det om att nyttja den allra vassaste kompetensen och tekniken så brett som möjligt för att gynna hela fordonsindustrin.

Cybersäkerhet inom fordonsindustrin

  • 80 procent av alla uppkopplade fordon som säljs 2026 beräknas att ha inbäddad uppkoppling enligt Businesswire (Jan 2022)
  • År 2030 kommer 95 procent av alla nya sålda fordon att vara uppkopplade. En ökning med 50 procent jämför med i dag enligt McKinsey & Company
  • Hela den globala fordonsindustrin beräknas att förlora 505 miljarder dollar (över 5000 miljarder kronor) till cyber-kriminella år 2024. Och kriminella hackare har blivit mer sofistikerade när 84,5 procent av alla attacker under 2021 skedde från andra platser eller länder enligt Upstream Security.

Källa: Rise

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094