23948sdkhjf

Volvos undersökning: 65 procent planerar bussresa inom ett år

Volvo Bussar har gjort en global undersökning över efterfrågan på bussresor i nio olika länder för att få en bättre inblick och förståelse för passagerares preferenser.

I undersökningen som 9 000 passagerare deltagit i, skiljer sig intresset för bussresor mellan Latinamerika, södra Europa och norra Europa.

I de mer södra delarna av jordklotet är intresset för att åka med buss större medan det i norr finns en mer tveksamhet. Totalt svarade 81 respektive 85 procent i Brasilien och México att de planerar en bussresa inom ett år, medan bara 44 procent i Sverige planerar att åka på en bussresa. En faktor som kan förklara tveksamheten menar Volvo, är pandemins påverkan och osäkerheten kring bokningsläget.

Totalt, i samtliga länder, uppger 65 procent av respondenterna att de planerar för en bussresa inom ett år.

– Denna undersökning bekräftar bilden vi får av vår dialog med bussoperatörer över hela världen. Folk vill resa med buss igen, efterfrågan ökar och vår uppskattning är att den når normala nivåer om ungefär ett år. Vi är glada att människor fortfarande gillar att utforska nya destinationer och återknyta kontakten genom bussresor, säger Karl Johansson, affärsutveckling på Volvo Bussar i en kommentar.

Undersökningen visar också att passagerare är mer villiga att betala extra för tilläggstjänster och wi-fi ombord än när den senaste rapporten gjordes 2018. Oavsett ursprungsland svarar 75 procent av passagerarna mellan 18 och 29 år att de är villiga att betala extra för tilläggstjänster och 90 procent av dem uttrycker ett behov av wi-fi. En annan trend som syns i rapporten är att säkerheten blivit allt viktigare.

– En hög säkerhetsnivå i fordonet har alltid varit viktigt, men nu handlar säkerhet också om luftfilter och tillgång till handsprit. Vi ser denna förändring av prioriteringarna som ett resultat av pandemin, säger Karl Johansson på Volvo Bussar och fortsätter:

– Glädjande nog har användningen av säkerhetsbälten ökat. Nu svarar 72 procent av passagerarna att de är fastspända när de är på bussresa. Det är en ökning från 66 procent förra gången, men ändå räcker det inte och särskilt i södra Europa skulle vi vilja se antalet bältesanvändare öka.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109