23948sdkhjf

Framtiden är vätgasdriven – Gotlandsbolagets nya konceptfartyg

Gotlandsbolaget lanserar det nya vätgasdrivna konceptfartyget ’Gotland Hydrocat’.

År 2030 är planen att Gotlandsbolaget ska sätta den nya vätgasdrivna katamaranen ’Gotland Hydrocat’ i trafik.

Fartyget blir den andra i Horizonserie som utgörs av ’Gotland Horizon’ och ’Gotland Hydrocat’. Det förstnämnda konceptfartyget lanserades förra året och serien bygger på snabbgående passagerar- och fraktfartyg.

Enligt Gotlandsbolaget kommer ’Gotland Hydrocat’ att minska överfartstiden till Gotland till under tre timmar och samtidigt minimera utsläppen från sjöfarten.

– Vi tycker inte Gotland ska behöva välja mellan överfartstid och klimatnytta. Därför utvecklar vi nu nästa generations fartyg – Horizonserien – som genom ny teknik kommer möjliggöra en ännu bättre service och kapacitet samtidigt som utsläppen minskar markant, säger Håkan Johansson, vd Gotlandsbolaget i en kommentar.

Gotlandsbolagets mål är att trafiken ska vara klimatneutral senast 2045, och fartygen är utvecklade för att kunna drivas av fossilfri vätgas vars primära utsläpp är vattenånga.

– Det känns väldigt bra att vi nu har två konceptfartyg för vår framtida fartygsflotta som för Gotland ännu närmre fastlandet samtidigt som vi drastiskt kan minska våra utsläpp, säger Marcus Risberg, vd Destination Gotland.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078