23948sdkhjf

Elväg testas i Ångermanland

Nu ska Evolution Road projekt vintertestas.

För att förstå hur elvägar påverkas i olika klimatzoner kommer en 40 meter lång elväg att testas i Kramfors.

Evolution Road, som står bakom projektet, har sedan tidigare testat vägen i Skåne. Projektet i Lund förlängdes tidigare i år, för att bland annat säkerställa användningen och kunskapsspridning.

– Att testa hur elvägens egenskaper påverkas av snö och is i ett kallare klimat är viktig kunskap i vårt projekt. Det här är tester som inte kunnat ske i Skånes milda klimat, säger Anna Wilkens, innovationsledare från Innovation Skåne.

I början av oktober installeras elvägen på väg 333 i Kramfors, och syftet är att undersöka bland annat hur tjäle och is påverkar vägens livslängd samt testa dess robusthet vad gäller påverkan från snöröjning och isskrapning.

– Vi ser fram emot att få reda på hur tekniken klarar de mer utmanande väder- och markförhållandena ute på allmän väg i norr, säger Sofia Magnusson, projektledare på Trafikverket.

Elonroad, Ramboll och VTI kommer att utföra testerna fram till och med våren 2024. Eftersom fokus för testerna inte är laddning, är elvägen utanför Kramfors passiv, vilket innebär att elen är inte är inkopplad.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095