23948sdkhjf

KLART: Transdev vinner omtvistad upphandling

Nu är en problemfylld upphandling till sist i mål. Det blir Transdev Sverige som får fortsätta köra regiontrafiken i Gästrikland.

Transdev Sverige får förnyat förtroende att fortsätta driva regiontrafiken i Gästrikland från december 2023 och tio år framåt på uppdrag av X-trafik och Region Gävleborg, det framgår i ett pressmeddelande.

Transdev Sverige bedriver redan idag regiontrafiken och har cirka 60 bussar i drift, inklusive stadstrafiken i Sandviken. 14 av dessa bussar kommer att fortsätta användas de kommande åren medan 47 helt ny elbussar är beställda till trafikstarten i december 2023. I och med att det nya avtalet undertecknats kommer man att köra busstrafiken i länet fram till 2033. Stadstrafiken i Gävle ingår dock inte i avtalet, den körs av Vy Buss till juni 2030. 

Men upphandlingen har kantats av problem och processen har dragit ut på tiden. Vy Buss vann upphandlingen redan hösten 2021, men Region Gävleborg medgav att man gjort fel i prövningen av anbuden, underkände sin egen upphandling och drog tillbaka tilldelningsbeslutet. En ny prövning av anbuden gjordes och flera överklaganden inkom, men prövningstillstånden nekades. Nu står det klart att Transdev vunnit upphandlingen, till sist.

Vi ser verkligen fram emot att fortsätta driva och utveckla trafiken i Gästrikland tillsammans med alla medarbetare och vår trafikhuvudman X-Trafik, säger Fredrik Beckius, affärschef på Transdev Sverige.

Omfattningen av det tioåriga avtalet är i nivå med omfattningen för det befintliga avtalet vilket är 1,5 miljarder kronor.

Under den kommande avtalsperioden vill vi uppnå ett ökat resande i kollektivtrafiken genom att den görs ännu mer tillförlitlig, enkel, tillgänglig, trygg och säker. Det är där vi kommer ha vårt huvudsakliga fokus, säger Fredrik Beckius, affärschef på Transdev Sverige.

Fakta om Transdev i Gästrikland

Cirka 2,6 miljoner resor görs varje år
Omfattar cirka 60 bussar
Cirka 5,5 miljoner kilometer per år

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094