23948sdkhjf

Miljonböter väntar taxibolag

Två taxibolag har dömts till miljonböter efter att ha fällts för otillåtet samarbete vid upphandling.

Miljonböter väntar de två taxibolag som dömts för otillåtet samarbete i samband med att de lämnade anbud vid en upphandling av färdtjänstresor, det framgår i ett pressmeddelande. Konkurrensverket har beslutat att företagen, Taxi Beställningscentral i Ulricehamns kommun Aktiebolag och Väner Taxi AB, ska betala konkurrensskadeavgift på sammanlagt 1 550 000 kronor.

Konkurrensverket inledde en utredning efter ett tips från kommunen som hade fattat misstankar om samarbete mellan de två konkurrerande företagen. Det fanns tydliga likheter mellan de respektive anbud som bolagen hade lämnat in.

Utredningen visade att de båda bolagen inför att anbuden lämnades hade haft direkta kontakter med varandra via e-post och telefon för att gemensamt utarbeta en plan för hur de skulle agera i upphandlingen.

– När konkurrerande företag väljer att samarbeta inför anbud i en upphandling i stället för att tävla om uppdraget är det en allvarlig överträdelse av konkurrensreglerna. Det sätter konkurrensen ur spel och riskerar att leda till högre priser och sämre villkor för den upphandlande myndigheten, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.

Det färdtjänstavtal som kommunen skulle upphandla omfattade fyra år, med möjlighet till två års förlängning, och planerades att träda ikraft den 1 september 2020. Kommunen uppskattade värdet på upphandlingen till totalt cirka 7 miljoner kronor per år.

Enligt Konkurrensverkets beslut ska Taxi Beställningscentral i Ulricehamns kommun Aktiebolag betala 300 000 kronor i konkurrensskadeavgift medan Väner Taxi AB ska betala 1 250 000 kronor i konkurrensskadeavgift för att ha genomfört ett konkurrensbegränsande samarbete.

Företagens ekonomiska situation har medfört att avgiften har bestämts till lägre belopp än vad överträdelsens allvar motiverar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063