23948sdkhjf

Daimler flyttar karosstillverkningen

För att säkerställa konkurrenskraften och minska driftkostnaderna i Tyskland, har Daimler Buses kommit överens med företagsledningen om att genomföra olika förändringar.

Den nya förändringarna innebär att Daimler Buses kommer att flytta karosstillverkningen från fabrikerna i Ligny-en-Barrois, Mannheim och Neu-Ulm till tjeckiska Holýšov med start 2028. 

Samtidigt kommer bolaget att investera 150 miljoner euro (1,6 miljarder svenska kronor) i fabrikerna i Mannheim och Neu-Ulm i slutet av årtiondet, där alla nya Mercedes-Benz stadsbussar och Setra-bussar för den europeiska marknaden kommer att utvecklas och lanseras.

– Vi har i intensiva diskussioner med företagsrådet kommit överens om en målbild som ska säkerställa vår långsiktiga konkurrenskraft. På så sätt skapar vi en långsiktig vision för våra produktionsanläggningar i Mannheim och Neu-Ulm. Vi är och förblir den enda tillverkaren som fortsätter att tillverka stadsbussar och turistbussar i Tyskland, säger Till Oberwörder, vd för Daimler Buses och fortsätter:

– Vi har definierat en tydlig färdplan för helt eldrivna fordon. Det finns dock många nya konkurrenter som erbjuder elbussar. Denna intensifierade marknadssituation gör att vi måste positionera oss bättre vad gäller produktionskostnader. Det gäller i synnerhet våra tyska fabriker. Vi vill fortsätta att erbjuda våra kunder de bästa produkterna till attraktiva villkor – och målbilden gör det möjligt.

Förändringarna innebär inga nedskärningarna. Daimler Buses uppger att General Works Council i gengäld kunde uppnå en förlängning av det befintliga anställningsskyddet för anställda vid EvoBus i Tyskland från 2024 till slutet av 2033. Det innebär att permitteringar av operativa skäl är uteslutna under denna period.

– Som EvoBus allmänna företagsråd måste vi acceptera omlokaliseringen av bussens karosskonstruktion till utlandet, eftersom detta är det enda sättet för företaget att återfå den nödvändiga konkurrenskraften, säger Bruno Buschbacher, ordförande för General Works Council för EvoBus.

Från och med 2024 kommer fabriken i Mannheim fokusera på produktion av eldrivna stadsbussar. Neu-Ulm kommer fortsättningsvis att vara den enda platsen för tillverkning av Setra bussar, och planen är också att helelektriska linjetrafikbussar i framtiden ska tillverkas i Neu-Ulm.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.113