23948sdkhjf

Ökad omsättning för VR Group

Det statliga järnvägsbolaget i Finland, VR Group, har presenterat sitt bokslut för 2022.

Året som gick för VR Group har påverkats av Rysslands invasion av Ukraina, efterdyningar av pandemin men också bjudit på ökad omsättning och expansion genom förvärvet av Arriva. 

Det framgår av den nya rapporten.

I mars förra året köpte VR Group Arriva och tog därmed över bland annat Pågatågen, Östgötapendeln samt Arrivas kollektivtrafik i Stockholm.

VR Sveriges verksamhet under det andra halvåret uppgick till totalt 65,3 miljoner resor. Med pendeltrafiken skedde 29,3 miljoner resor medan 36,0 miljoner resor genomfördes med buss, därmed fortsatte återhämtningen från covid-19.

– VR Groups omsättning ökade med 43 procent under fjärde kvartalet. Ökningen av omsättningen stöddes särskilt av ökningen av antalet resor i fjärrtrafiken, prisförändringar på grund av höga energipriser och VR:s expansion till Sverige genom förvärv. Nedläggningen av den östra trafiken hade en negativ effekt på nettoomsättningen. Jämförbart rörelseresultat (EBIT) var svagt och nära noll på grund av höga energipriser, generell inflation och nedläggningen av den östra trafiken, säger VR Groups vd Elisa Markula, i rapporten.

Antal resor med persontrafiken (räknat i mil.):

2022 2021 Skillnad i procent
Fjärrtrafik 13,2 8,5 55,7
Pendeltrafik, Finland 74.1 50,6 46,4
Pendeltrafik, Sverige 29.3 - -
Busstrafik, Finland 41,6 28,9 44,0
Busstrafik, Sverige 36,0 - -

I slutet av förra året blev det också klart att VR kör Tåg i Bergslagen, ett avtal som sträcker sig över tio år. 

Det blev också det första kontraktet som ingåtts av VR Sverige sedan VR Group köpte bolaget förra året. Värdet på avtal uppgår till 3,9 miljarder kronor och rör runt 200 anställda.

Fakta VR Group

VR-Group AB är det statliga järnvägsbolaget i Finland. VR stod tidigare för det finska namnet på Statsjärnvägarna, ur vilka VR-Group bildades 1995 genom bolagisering av järnvägstrafiken. VR-Group har av kommunikationsministeriet beviljats monopol på persontrafiken på järnväg till slutet av år 2024.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094