23948sdkhjf

Så har priset på tågbiljetter utvecklats över tid

Tågresorna har blivit billigare över tid. Det slår Transportstyrelsen fast i en ny rapport om priser och utbud inom järnvägen i landet.

I Transportstyrelsens nya rapport ”Utveckling av utbud och priser på järnvägslinjer i Sverige 1990–2022” analyseras biljettprisets utveckling sedan början av 90-talet.

Enligt myndigheten har tågresorna blivit billigare över tid – även om utvecklingen på senare tid visar på en mer splittrad bild. 

I början av 90-talet kostade de billigaste snabbtågsbiljetterna, bokade en vecka i förväg, omkring 75 procent mindre jämfört med 2022. Även priset på andraklassbiljetterna har minskat med 50 procent sedan 1990, enligt rapporten.

– Det är flera faktorer som spelar in. Värt att lyfta är de nya snabbtågen som kom på 1990-talet och breddade utbudet, och de rörliga biljettpriserna som gjort det möjligt att hitta billigare biljetter för resenärer som är ute i god tid, säger Jonathan Sundin, utredare på Transportstyrelsen, i en kommentar.

Under de senaste tio åren varierar dock prisutvecklingen. 

Snittpriset på snabbtågens första- och andraklassbiljetter har minskat samtidigt som de billigaste snabbtågsbiljetterna har ökat. Att priset minskat på snabbtågsbiljetter, förklarar myndigheten till viss del med effekten av avregleringen på marknaden.

Vad gäller det senaste året har de dyraste snabbtågsbiljetterna minskat med omkring tio procent medan priset på en andraklassbiljett ökat lika mycket.

– Här kan vi se hur tågresandet ser ut i spåren av pandemin. Prisutvecklingen pekar på att privatresandet har återhämtat sig och det finns stor efterfrågan på billiga biljetter. Däremot efterfrågas inte de dyrare biljetterna i samma utsträckning som tidigare, vilket tyder på att affärsresandet inte återhämtat sig i samma utsträckning, säger Jonathan Sundin.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094