23948sdkhjf

Ytterligare tåg till tunnelbanan

Under året sätts nya tågvagnar i trafik i Stockholm. 

27 nya vagnar av modell C30 ska att tas i trafik i år, och lika många under nästa år. I samma veva fasas de äldre vagnarna ut för att göra plats åt de nya tågen. Utöver det ska 20 nya vagnar köpas in på option. 

”Förutom de 96 vagnarna av modell C30 som började levereras 2018 och sätts i trafik fram till och med 2025 har trafiknämnden beslutat att köpa in ytterligare 20 vagnar på option. De nya extratågen behövs i takt med att tunnelbanan byggs ut.” skriver SL i ett pressmeddelande. 

Tunnelbanesystemet växer idag på flera olika håll.

I norr byggs den blåa linjen ut till Barkarby, något som beräknas ha trafikstart 2027. I söder förlängs linjen från Kungsträdgården vidare till Nacka med trafikstart satt till 2030. Här byggs också sex nya stationer, däribland station Sofia belägen 100 meter under mark.

Gröna linjen förlängs också med tre nya stationer, och de första tågen beräknas gå 2028. Utöver det planeras en ny linje, den gula linjen, från Fridhemsplan till Älvsjö.

Samtidigt har den första utredningen om fortsatt utbyggnad av spårbunden trafik blivit klar. Trafikförvaltningen och Förvaltning för utbyggd tunnelbana har lämnat över en utredning om fortsatt utbyggnad av kollektivtrafiken på spår till Region Stockholm.

Här är planerna på mer spårtrafik

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096