23948sdkhjf

EU-parlamentet har tagit nästa steg i förändrat körkortsdirektiv

Under ett sammanträde har EU-parlamentet beslutat om ett förslag som handlar om revidering av körkortsdirektivet. 

Förslaget innebär bland annat att den generella åldersgränsen för D-körkort sänk från 24 till 21 år samt att medlemsstaterna har möjligheten att ta bort 50-km regeln. Utöver det behåller medlemsstaterna möjligheten att sänka åldersgränsen till 18 år, förutsatt att förarna har rätt yrkesutbildning. 

Det skriver Sveriges Bussföretag, som välkomnar förslaget. 

– Vi har arbetat hårt för att få till dessa förändringar, som skulle göra mycket för våra medlemsföretag, säger Anna Grönlund, branschchef för Sveriges Bussföretag, i en kommentar.

Nästa steg i processen kring förslaget om reviderade körkortsdirektiv, är att parlamentet EU-kommissionen och rådet ska förhandla om den slutgiltiga utformningen. 

– Vi förlorar för många unga europeiska professionella bussförarkandidater på grund av dessa juridiska hinder. Vi kan redan se de oroande konsekvenserna av detta: mindre än tre procent av bussförarna är under 25 år. Denna trend kommer bara att förvärras ytterligare under de kommande åren om inga konkreta åtgärder vidtas, säger Raluca Marian, IRU:s EU-direktör, i en kommentar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094