23948sdkhjf

Hurra och grattis alla bussförare! Idag är det er dag!

I dag är ingen vanlig dag, för i dag är det Bussförarnas dag! 

I år firar Bussförarnas dag tio år. Dagen kom till Sverige 2014 men har firats internationellt sedan 2009 när amerikanarna Hans Gerwitz och Shannon E. Thomas efterfrågade en dag för att hylla bussförare. 

Att det blev just den 18:e mars var ingen slump, då kördes nämligen den första bussturen med häst och vagn i Paris som skedde år 1662.

I Sverige var Staffan Dunér, bussförare på Nobina, initiativtagare till att dagen firas här.

– 18 mars ger förarna en välförtjänt stund i strålkastarljuset. Bussförarens Dag synliggör och skapar respekt och förståelse för föraryrket. Vi är strukturen för många människor i deras vardag, utan oss så faller vardagen för många människor, säger Staffan Dunér, i en kommentar.

RT-Forum har listat några intervjuer vi gjort genom åren med bussförare. Här nedan kan du läsa dem! 

På Bussförar-SM 2022 träffade RT-Forum Yoo Karlung mellan det kluriga manöverprovet och backprovet. Hon kör dagligdags för Keolis i Stockholm och har varit busschaufför sedan 2015 då hon sadlade om från sitt yrke inom vården.

”Jag ville göra något nytt, sökte runt lite bland utbildningar och hittade STFG:s utbildning i Lindvreten” berättar hon.

Bussförar-SM 2022: "Det här är min revansch!"

Steget till att bli bussförare var naturligt, menar Henry Wisén. Det är lite över tio år sedan han sålde sitt åkeri och gick över till bussbranschen, och det nya jobbet låg bara ett stenkast från den tidigare arbetsplatsen.

Han är årets bussförare i Västernorrland: "Det bästa med yrket är folket"

2022 vann Mats Skördeman från Keolis Bussförar-SM. Två år senare fick han ta emot IRU:s pris "IRU Diploma of Honour" – ett pris som delas ut till yrkesförare över hela världen.

Vinnaren om Bussförar-SM: "Överraskande!"

Att det skulle bli bussar Ida Arvedal skulle komma att jobba med stod klart tidigt i livet. Numera är hon tungmekaniker men vägen in i branschen gick genom bussföraryrket. 

”Jag började hänga på verkstaden så jag fick mer självförtroende. För mig kändes det så mäktigt. Det är ju ett avancerat fordon, när jag tog bilkörkort kunde jag inte byta en lampa. Det blev ett stort steg till att helt plötsligt kunna laga en buss” säger Ida Arvedal.

Tungmekanikern Ida Arvedal: ”Man behöver inte vara tyngdlyftare”

I ett soligt Arlanda avgjordes Bussförar-SM 2023. En av de tävlande var Alexandra Sjöberg som kör för Transdev, skolbuss till vardags, linjebuss i Eskilstuna på timmar och då och då tågersättningar.

”Det ligger i blodet, både mamma och pappa är busschaufförer. Jag tänkte länge att jag inte ville ha samma yrke som mina föräldrar, men det blev det i alla fall och jag har inte ångrat det en sekund. Jag hoppade på ett av företagen som erbjöd lön under utbildningen, så jag fick körkortet via Svealandstrafiken och körde där i sex år” berättar hon om varför valet föll på bussföraryrket. 

Blod (nja, nästan), svett och tårar på årets Bussförar-SM

En av spindlarna i nätet på Ellös Buss är Annie Brunsten 26 år och affärschef. Hon började sin karriär inom branschen 2019 – som bussförare. 

”Jag har alltid varit mig själv. Innan jag började utbilda mig var det många som frågade varför jag skulle bli busschaufför, men jag visste att det här var det jag ville göra och nu sitter jag som affärschef. Man ska följa det man vill och tror på, och det har jag gjort.” säger Annie Brunsten.

Från bussförare till affärschef: ”Jag känner mig hemma”

B-O Åhrström från Byberg & Nordin kammade hem vinsten i Bussförar-SM 2023, tätt följt av Konstantin Goryainor från Vy Buss på en andra plats och Nedal Moutlak, Leja Touring, på en tredje plats.

Lyssna på RT-Forums intervju med B-O Åhrström.

Se vinnarintervjun: ”Jag är rörd och det är en fantastisk ära”

Sanna Nordlander började egentligen jobba som ljudtekniker och beskriver sin väg till bussbranschen som ”lite av en slump”.

”För att köra runt alla högtalare och lampor till konserter köpte vi in en lastbil. Vi var också granne med en bussdepå så av ren nyfikenhet började jag meka med bussar och tog busskörkort” säger hon.

Från basgång till bussavgång

Det tog flera år innan Marika Isetorp hittade till just bussföraryrket. Från början utbildade hon sig till teaterpedagog, byggde upp teatergrupper, haft förtroendeuppdrag i Vänersborgs kommun och tillbringat tio år med sina barn hemmavid. Men mitt under brinnande pandemi tog såg hon att Keolis sökte bussförare, och strax där efter tog hon busskörkort.

Från teaterpedagog till bussförare: "Roligt att kunna bidraga till samhället"

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.189