Volvo 8900 Electric är här, redo för vägarna 2025

Göteborg. Volvo Bussar lanserade på tisdagen både en ny bussplattform, BZR, och en ny eldriven intercitybuss 8900 Electric – och gav samtidigt en sneek peak på praktbygget World of Volvo som närmar sig öppning. Volvo 8900 Electric är en ny helelektrisk lågentrébuss anpassad för stads-, intercity- och pendlingstrafik och så småningom turisbussar.
Vi följer utvecklingen på lastbilssidan och kommer in när den teknologin är utvecklad och redo.
Bussen finns i flera olika konfigurationer och kan till exempel fås med hög- eller låggolv, med två eller tre axlar samt med en drivlina med en eller två motorer. De första versionerna kommer vara tillgängliga på utvalda marknader i Europa. I dagsläget kan bussen fås i längder från 9,5 till 15 meter, har en maxvikt på 27 000 kg och en dragkraft på upp till 400 kW eller 540 hk.

– Det här är en plattform som våra kunder har efterfrågat, sa Dan Pettersson, affärschef för chassiproduktionen på Volvo Bussar under branschevenemanget, och fortsatte:
– Plattformen i sig själv är väldigt flexibel som ni redan sett, med olika versioner som lågentré, höggolv och flera batterikonfigurationer. Tillsammans med våra påbyggare kan vi producera många olika varianter anpassade för respektive marknad.
När det gäller framtida bränslecellsapplikationer menade Dan Pettersson att det inte är prioriterat i dagsläget.
– Vi följer utvecklingen på lastbilssidan och kommer in när den teknologin är utvecklad och redo. Ett exempel är just utvecklingen av batterier där den nya fabriken i Mariestad ska leverera batterier till alla affärsområden inom Volvo Group. I mångt och mycket är det ett ”volume game” och Volvo Bussar kan dra nytta av volymerna inom andra områden.
Volvo 8900 Electric är byggd på det – också – nya Volvo BZR Electric-chassit – en plattform som baseras tidigare B8-plattformen. Några justeringar på chassit har gjorts, bland annat nya hydrauliska styrsystem för fram- och bakaxel samt nya kylsystem för drivlina och batterier.
Sedan två år tillbaka står det klart att Volvo bygger en batterifabrik i Mariestad som ska förse både buss- och lastbilssidan med batterier. Batteriet är alltså detsamma som sitter i Volvos elektriska lastbil FH Electric. När det gäller batteriernas positioner för lågentréchassit är det fem batterier i chassit och två på taket och för höggolv sju positioner i själva chassit. Batteriernas positioner kan flyttas tillsammans med påbyggarna för att till exempel optimera bagageutrymme eller lägga till/ta bort dörr och så vidare.
Nytt är också att fordonet kan starta laddning i depå vid behov, vilket är en uppgradering från 7900 där laddningen behöver startas på plats i fordonet. Laddningen sker antingen genom genom pantograf precis som för 7900, med en laddhastighet på 450 kW, eller CCS-laddning i varje hörn av bussen på 250 kW.
Karossen till Volvo 8900 Electric kommer att tillverkas av den utvalda samarbetspartnern MCV som är en del i Volvos nya affärsmodell för Europa.
I början av 2025 ska de första 8900 Electric vara klara för leverans.