23948sdkhjf

BR sågar lagförslag

Ny trafikförsäkring kan leda till dyrare bussbiljetter – det anser Bussbranschens Riksförbund, BR, som sågar förslaget.
Ökade biljettpriser i kollektivtrafiken blir följden om regeringen går på Trafikförsäkringsutredningens förslag till ny trafikförsäkringslagstiftning. Detta trots att fler bussresenärer ökar trafiksäkerheten och minskar trafikens miljöpåverkan. Därför måste regeringen stoppa detta förslag.

Trafikförsäkringsutredningen lämnade i måndags sitt slutbetänkande ”En utvidgad trafikförsäkring” till regeringen och socialförsäkringsministern Christina Husmark Pehrsson. Den allmänna sjukförsäkringens kostnader för trafikskadade och trafikskador som också är arbetsskador ska övertas av trafikförsäkringen enligt förslaget. Enligt utredningsdirektivet vill regeringen att trafikens aktörer ska ta kostnaderna för trafikens skador, i syfte att skapa incitament för att få ner trafikolyckorna.

Utredningsförslaget innebär att årspremierna höjs i genomsnitt med 70 procent. För transportföretagen, vilka påverkas mest av förslagen, innebär
detta en kostnadsökning med en halv procent. Enligt utredningens knapphändiga analyser drabbas bussbranschen av kostnadsökningar på 0,2 procent. Mindre bussbolag kommer att drabbas av större kostnadsökningar.

Med tanke på den låga lönsamheten inom bussbranschen kommer höjningen av premierna att resultera i högre biljettpriser, vilket knappast leder till en ökad kollektivtrafik. Vidare kommer samhällets kostnader för den upphandlade kollektivtrafiken att öka, vilket betalas genom höjda skatter eller priser eller att det sker neddragningar av kollektivtrafiken.

– I en bransch som redan är hårt pressad ekonomiskt måste företagens ökade premier betalas med höjda priser. Idag väljer många resenärer bussen för att den är trafiksäker, miljövänlig och prisvärd. Det gör att färre tar bilen. Vill regeringen motverka det? undrar Anna Grönlund, förbundsdirektör BR.

Utredningens förslag innebär dessutom ökad rättsosäkerhet för trafikskadade, som nu blir helt beroende av försäkringsbolagen. Bolag som idag saknar erfarenhet och kompetens att handlägga frågor rörande bedömningar av arbetsförmåga och ersättning för inkomstförlust. Försäkringsbolag som till skillnad från Försäkringskassan inte har utredningsskyldighet eller legala krav på objektivitet eller att ta tillvarata
den trafikskadades rättigheter.

En trafikskadad person som efter flera månader nekats ersättning blir nu tvingad att själv överklaga försäkringsbolagens beslut till allmän domstol med risk att få betala sina egna och försäkringsbolagets rättegångskostnader. En process som kan ta ett par år innan frågan om ersättning slutligt avgörs.Det kommer dessutom ta flera år innan en rättspraxis om trafikskadeersättningar har utvecklats.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063