23948sdkhjf

Framtidsfokus på Transportforum

När Transportforum 2010 inleddes på onsdagen i Linköping hälsades rekordmånga, närmare 1800, besökare välkomna av VTI:s generaldirektör.
– Trots kärva tider och stora omvälvningar i transportbranschen kan jag glädjande konstatera att Transportforum återigen överträffar tidigare deltagarsiffror. Ni är alla varmt välkomna, sa Jonas Bjelfvenstam.

Inledningen handlade i år om framtidens transportsystem, något som både Jonas Bjelfvenstam och infrastrukturminister Åsa Torstensson tog fasta på i sina inledningsanföranden. Projektet Transport 2030 är ett samverkansprojekt mellan intressenter från näringsliv, myndigheter och akademi. Utifrån detta tog den gemensamma förmiddagssessionen avstamp. Projektets övergripande målsättning är att skapa förutsättningar för:

* Ett transportsystem som befrämjar ekonomisk utveckling och välfärd och klarar höga krav på säkerhet och uppställda klimat- och miljömål.
* En nationell satsning på forskning som ger Sverige en ledande roll inom transportteknologi och logistiksystem.
* En effektiv samverkan mellan samhälle och näringsliv som präglas av en gemensam målbild och en tydlig fördelning av roller och ansvar.

Under våren 2010 ska projektet utarbeta förslag till ett nationella program för det fortsatta utvecklingsarbetet. Under sessionen deltog från projektet bland andra Ulrika Francke som är ordförande i projektets styrgrupp.

Den gemensamma plenumsessionen under torsdagen kommer också att ägna sig åt framtiden, närmare bestämt framtidens kollektivtrafik.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065