23948sdkhjf

Minskat utlandsresande med färja

Det utrikes färjeresandet under tredje kvartalet minskade 2009 för andra året i rad. Det visar SIKA:s preliminära kvartalsstatistik för det sista kvartalet förra året.
Tredje kvartalet är högsäsong för turistresor och är därför av särskilt intresse. På de stora linjerna var utvecklingen svagast över Öresund och mellan Sverige och Tyskland. Resandet till och från Finland var oförändrat jämfört med tredje kvartalet 2008.

Under juli–september 2009 gjordes 9,3 miljoner utrikes färjeresor, en minskning med 6 procent jämfört med samma period 2008. Sedan Öresundsbron invigdes år 2000 har det utrikes färjeresandet under tredje kvartalet aldrig varit så lågt som det var 2009. Jämfört med 2001 var resorna 10 procent färre tredje kvartalet 2009. Nästan hela nedgången kom 2008 och 2009.

Den svaga utvecklingen av färjeresandet till och från Danmark och Tyskland har ingen motsvarighet i Finlandstrafiken. Det tredje kvartalet 2009 hade resandet mellan Sverige och Finland en oförändrad nivå jämfört med tredje kvartalet 2008. Utvecklingen kan ses redan från januari–juni 2009, då resandet också gick ned på linjerna till Danmark och Tyskland, jämfört med motsvarande kvartal året före, samtidigt som resandet till och från Finland ökade.

Undersökningen innehåller i sig inga svar på vad som orsakat utvecklingen. Den ekonomiska nedgången 2008 och 2009 kan dock antas både gynna och missgynna färjeresandet.

– Kronfallet som började sista kvartalet 2008 har minskat förtjänsten av svenskarnas inköpsresor, vilket är viktigt för linjerna till Danmark och Tyskland. Å andra sidan har resenärer från utlandet till Sverige gynnats av starkare valutor säger Jan Östlund , analytiker SIKA.

Resandet till och från Finland har större inslag av nöjesresor som kan ha påverkats positivt av minskat resande till mer avlägsna resmål. En annan omvärldsfaktor är den ökade konkurrensen från lågprisflyget som kan ha minskat intresset för färjesemestrar i allmänhet.

Uppgifterna är hämtade från SIKA:s preliminära statistik för tredje kvartalet, rapporten SIKA Statistik 2010:2 Sjötrafik 2009 kvartal 3.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063