23948sdkhjf

Skicka in vägmomsfakturorna nu!

Bussbolag som kört chartertrafik i Tyskland åt en researrangör under åren 2002-2010 ska omgående skicka in sina fakturor till sitt momsombud. Annars riskerar bussen att stoppas på Autobahn.
De bussbolag som genomfört resor i Tyskland under de senaste 9 åren åt ett annat bolag (Scandorama, Ölvemarks Holiday eller någon annan bussresearrangör), ska göra följande:

1. Ta fram alla fakturor till researrangörerna från år 2002 och framåt, och skicka dem så snart som möjligt till det momsombud ni använder er av (exempelvis Bakob, FDE eller Tysk-Svenska Handelskammaren).

2. Be momsombudet att begära omvänd skattskyldighet. Då överförs betalningsansvaret till researrangören, och ni slipper betala. Om ni redan betalt in vägmoms får ni den tillbaka.

3. Se till att skicka in dessa fakturor omedelbart så att Finanzamt inte tror att ni genomfört alla tidigare resor i egen regi – annars riskerar ni att stoppas på Autobahn vid nästa resa i Tyskland. Finanzamt kommer då att begära kontant betalning av skulden, och kan även hota med att beslagta bussen och sälja den på exekutiv auktion. Läs här om Brinks Buss som drabbades av just detta: Vi fick köra pengarna i taxi.

4. Skicka även med kvitton på alla transportrelaterade kostnader: dieselinköp i Tyskland, mat- och hotellkostnader för föraren, eventuella reparationer gjorda i Tyskland, och så vidare – så får ni tillbaka den erlagda tyska momsen.

5. Om ni redan utsatts för kontroll och tvingats göra kontanta utlägg ska ni skicka in fakturorna till momsombudet enligt ovanstående, och begära tillbaka de erlagda pengarna.

De bussbolag som verkligen genomfört resor i egen regi ska givetvis själva betala in momsen via sitt momsombud.

Dessutom gäller följande för chartertrafik med buss:

Det är enbart researrangören som måste vara momsregistrerad i Tyskland.

– Ett bussföretag som enbart kör åt en eller flera uppdragsgivare får inte ens vara momsregistrerat i Tyskland. Men i stället måste researrangörerna vara det, säger Åsa Spetz , avdelningschef Skatt på Tysk-Svenska Handelskammaren.

– Det är bara om bussföretaget anordnar egna resor som det måste vara momsregistrerat.

En sak som dock alltid åligger bussbolaget är att anmäla sina resor och begära ett intyg från Finanzamt i Hamburg. Intyget – Bescheinigung – ska alltid finnas med på resor i Tyskland, och ska vid anmodan kunna visas upp för tull- och polismyndigheter.

Det tar cirka två veckor att erhålla ett intyg från Finanzamt. Det är gilitigt i ett år; sedan måste det förnyas.

Se alltid till att ha ett giltigt intyg.

Bussföretaget ska för den tyska sträckan av resan utställa en nettofaktura – en faktura exklusive moms – till researrangören.

(Uppgifterna ovan har tagits fram i samarbete med Markus Jansson på BR, FDE:s svenske respresentant Gunnar Marklund och Åsa Spetz på Tysk-Svenska Handelskammaren.)

/Kalle Lötberg
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078