Påkostad konst i Citytunneln
Redan 2003, två år före byggstarten, inleddes planeringen av Citytunnelns konstnärliga utsmyckning. När den nu öppnas för allmänheten väntar ett underjordiskt konstgalleri.
Ljusinstallationen Spårsken i station Triangelns stationsrum av Christian Partos bär tydliga drag av hightech och science fiction. Verket tar som sin utgångspunkt den kraft, rörelse och rytm som konstant genereras på en järnvägsstation och kretsar kring energi i fysisk och i existentiell bemärkelse. Installationen fungerar helt i symbios med stationens och Citytunnelns tekniska konstruktion. Skenor med LEDljus som styrs av tågens ankomst och avgång har byggts in i tunnelns väggar. Ljusen är programmerade att härma små insekter som vågar sig fram när tågen lämnar plattformen, men som skräms bort av deras ankomst.
Gunilla Klingbergs tvådelade installation Vardags Livets Mönster för station Triangelns norra och södra uppgångar förvandlar dessa vanligtvis ganska intetsägande platser till en kombination av heligt, sakralt rum och spegellabyrint. Det centrala verket som gett namn till installationen i sin helhet är ett platsgjutet, mönstrat betonggolv som likt en enorm mandala brer ut sig vid rulltrappornas baser i den södra uppgången. Mellan rulltrapporna hänger Alla i en en i alla, en grupp dekorativa övervakningsklot. I taket strålar den konstgjorda solen Halo. I den norra uppgången klänger en stor lotusblomma av stål på väggen: Lotus.
De tre verken med den samlande titeln Tidsfördjupningar på station Hyllie av Kristina Matousch är minimalistiska, distinkta ingrepp i stationsbyggnadens arkitektur. Installationen handlar om det här områdets rika, forntida historia. I synnerhet sätter konstnären fokus på spåren efter den forntida palissad som en gång fanns i närheten av stationen. Längs stationsbyggnadens tak rör sig Minuten likt ett elektroniskt, magiskt solur. I vindskydden på markplan finns Ansikten. Tidsfördjupningar på plattformen är inkapslade hålrum kring stationspelarnas baser som är fyllda med svart sand. Installationen öppnar för tankar om vår relation till det för längesedan förgångna och osynliga.
Citytunnelns konstnärliga utsmyckning har tillkommit genom ett samarbete mellan Malmö Stad, Citytunnelprojektet, Malmö Planterings- och Försköningsförening samt Statens konstråd.
Projektledare för de konstnärliga gestaltningarna i Citytunneln är Acke Hydén. Boken Attraktion – Konsten i Citytunneln har skrivits av Karin Faxén i samarbete med fotografen Merja Diaz. Boken ges ut av bokförlaget Arena i samarbete med Citytunneln och kan köpas hos bokhandlare och internetbokhandlare.