23948sdkhjf

Gulp! En utställning om mat

Gulp! En utställning om mat och konsumtion med historiskt perspektiv öppnar på Bohusläns museum den 22 januari 2011.
Gulp! – Vad är det jag äter? Vad åt man på medeltiden?

Gulp! sätter fokus på vår mat, hur den tillverkas och konsumeras idag och hur det var på medeltiden. Vad ställdes på middagsbordet förr i tiden och vilka val hade man då?

Gulp! innehåller flera rum: Naturen, Fabriken, Köket, Restaurangen och Bakgården. Rummens dilemman och aktiviteter väcker tankar kring hur våra matval påverkar natur, djur och människor.

Gulp! uppmanar till engagemang för det vi äter, mer experimentlust i köket och mer tid för njutning av det fantastiska utbudet i vårt mångkulturella samhälle.

Gulp! vänder sig främst till dig som är ung och bor i Norden.

Åtta ungdomar har styrt innehållet i utställningen Gulp. I de diskussioner och material som kom fram från denna grupp fanns tankar om konsumtion, ekologi, vegetarianism, mångkultur och funderingar kring vad vi egentligen har på vår tallrik när vi sätter oss för att äta.

De ämnen som gruppen valt ligger till grund för den utställning som Västarvets museer gemensamt har producerat.

Att låta målgruppen styra innehållet är ett sätt för museerna att ställa kompetens och resurser till förfogande, men också att våga släppa taget och låta en yngre generation formulera ämnen som berör dem.

Gulp! öppnar på Bohusläns museum den 22 januari 2011.

Under 2011-2013 turnerar Gulp på museer inom Västarvet och sedan på medeltidsmuseer i Sverige, Norge, Finland och Island.

Gulps huvudspråk är engelska, men all information finns också på svenska i utställningsrummen.

Västarvet är Sveriges största natur- och kulturarvsförvaltning och finns inom Västra Götalandsregionen.

Västarvet bedriver verksamheten på Bohusläns museum, Göteborgs Naturhistoriska museum, Lödöse museum, Vänersborgs museum och kulturlagret, Vitlycke museum, Byggnadsvård Nääs, Västergötlands museum, Hemslöjdskonsulenterna i Västra Götaland, Studio Västsvensk Konservering och Forsviks Industriminnen.

/KL
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064