23948sdkhjf

Videoräkning vid Triangeln

Station Triangeln i nyinvigda Citytunneln i Malmö har försetts med ny spännande teknik som räknar antalet resenärer som använder stationen genom videoanalys. 
Räkningen på Station Triangeln sker med sensorer som använder sig av videoanalys som sker lokalt i varje enhet. Eftersom inga bilder registreras eller skickas vidare behövs inget tillstånd för kameraövervakning, vilket gör det enkelt att dra nytta av denna nya teknik.

Entréerna till den nya Station Triangeln i Malmö har en unik utformning och ger ett mycket futuristiskt men samtidigt välkomnande intryck. Ytterskalens stålskelett har klätts med totalt cirka 1 600 glasskivor som fogats samman i ett jättepussel där varje bit har sina unika mått.

Stationen är betydelsefull för boende och verksamma i centrala Malmö. År 2020 räknar man med att nära 40 000 personer kommer att passera genom stationen. Nu har man installerat ny teknik som ska hålla koll på hur stationen används:

– Det är förstås mycket intressant att få bra och tillförlitlig information om hur och när stationen används. Det ger oss värdefull statistik för planering och uppföljning, och möjlighet att på sikt följa flödena i realtid. Dessutom vill vi visa resenärerna hur många som faktiskt använder stationen, säger Inge Melin på Malmö Stad.

Räkningen görs med fyra sensorer som placerats ovanför rulltrapporna, där antalet personer som rör sig in eller ut ur stationen räknas. Sensorerna utgörs av en typ av kamera som arbetar med videoanalys lokalt i varje sensor. Metoden går i korta drag ut på att separera förgrund från bakgrund, att urskilja rörliga objekt av intressant storlek och form samt att följa dem genom bildströmmen. Tekniken är framtagen av företaget Cognimatics i Lund och Infracontrol har stått för leverans och samordning.

En fördel med lösningen är att all analys sker direkt i sensorn och att endast mätdata hämtas ur den. Därmed krävs inget tillstånd för kameraövervakning som för andra videobaserade lösningar. Det öppnar nya möjligheter att kunna få bättre information om hur människor rör sig i en stad, eller som i det här fallet på en offentlig plats som en station.

– Behovet av flexibla och anpassningsbara lösningar för personräkning i olika miljöer kommer att öka i framtiden Utöver nyttan av att kartlägga flöden innebär det också en möjlighet till ökad trygghet och säkerhet. Med tillförlitlig information om hur många personer som uppehåller sig inom ett visst område, kan till exempel insatser vid en eventuell krissituation underlättas, säger Johan Höglund , vd för Infracontrol.

Fotnot. Infracontrol är ett specialistföretag som erbjuder användarvänliga IT-lösningar inom områdena trafik och logistik, driftövervakning, säkerhet samt informationshantering.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078