23948sdkhjf

Vesuvius-utställning i Halle

Sedan 9 december pågår en av de största Vesuvius-utställningarna hittills utanför Italiens gränser. Det sker i staden Halle i den tyska delstaten Sachsen-Anhalt. Utställningen pågår till den 8 juni 2012.
Vesuvius-utställningen i Halle skildrar livet omkring vulkanen Vesuvius ända från det andra årtusendet före Kristi födelse och fram till i dag. Bland utställningsföremålen finns antika skatter, som inte visats tidigare

Naturkatastrofer har alltid fascinerat människan och sammanfört folk oberoende av religion, kultur, sociala förhållanden, nationalitet med mera. Det gäller inte minst en av de största naturkatastroferna från antiken vulkanutbrottet i Vesuvius vid Pompeji i Italien år 79 e.Kr. Ännu i dag upprörs vi av de grymma berättelserna om det kraftiga vulkanutbrott, som ödelade allt i sin närmaste omgivning, av vilka städerna Pompeji, Nola och Heraculaneum begravdes i lava och aska.

Nu ställs rädslorna ut i en av de största Vesuvius-utställningar hittills utanför Italien. Det händer i den tyska delstaten Sachsen-Anhalt i staden Halle an der Saale, norr om Leipzig. Utställningen, som äger rum på ”Landesmuseum für Vorgeschichte” från den 9 december 2011 till den 8 juni 2012, har fått titeln ”Pompeji Nola Herculaneum. Katastrofen vid Vesuvius”. Den skildrar inte bara katastrofen år 79 e.Kr, men också livet och många andra tragedier, som utspelats vid foten av vulkanen Vesuvius, som står bakom åtskilliga jordbävningar, översvämningar och lavalaviner ända från det andra årtusendet f.Kr. till modern tid.

Sammanlagt ställs 500 föremål ut, däribland antika italienska skatter, som hittats under de senaste årtiondena och tidigare inte visats utanför landets gränser. Till dem hör till exempel fynd från år 1900 f.Kr. från staden Nola och föremål från ön Poggiomarino, som åtskilliga gånger drabbades av översvämningar. Förutom de italienska praktexemplaren ställs ett romerskt guldsmycke ut från en germansk brandgrav i Profen i södra Sachsen-Anhalt. Dessutom kan utställningens besökare uppleva ursprungliga väggmålningar från ruinerna av en betydelsefull byggnad i Pompejis förort Moregine och det kompletta inventariet från Menander-huset och originalsamlingen av väggmålningar från Det Gyllene Armbandets Hus.

När en stad som Halle an der Saale väljer att bli värd för en sådan utställning, beror det på att Sachsen-Anhalt har en stark anknytning till antiken och Vesuvius. Delstaten betraktar sig som den plats norr om Alperna, där interesset för antiken först uppstod. Därutöver besteg fursten Franz av Anhalt-Dessau Vesuvius år 1766 och byggde därefter en kopia av vulkanen i parkanläggningen ”Wörlitzer Anlagen”, som i dag står under UNESCOs beskydd tillsammans med tre andra sevärdheter i Sachsen-Anhalt.

Wörlitzer Vesuvius är den enda konstgjorda vulkanen i Europa. Förutom vulkanen fick fursten Franz en rad antika bilder och Vesuvius-målningar uppsatta i parkanläggningens många spektakulära byggnader. Således arrangeras det guidade rundturer i Wörlitzer Anlagen på temat ”Antiken och Pompeji” i anslutning till Vesuvus-utställningen.

Inträde till Vesuvius-utställningen i Halle an der Saale kostar cirka 75 svenska kronor per person för vuxna och cirka 29 kronor per person för barn mellan 6-14 år. Det finns också feriepaket, där det ingår både övernattning och entré till utställningen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125