23948sdkhjf

Karsholm får kollektivtrafik

Korsholm mellan Värmdö och Möja i Stockholms skärgård har fått kollektivtrafik - Tack vare ny brygga angör nu Vaxholmsbåten.
Skärgårdslandstingsråd Gustav Hemming (C) invigde en ny brygga i Stockholms skärgård 11 november, vilket öppnar upp en ny ö i Waxholmsbolagets trafik. Det är ön Karsholm, i Värmdö kommun. Ön, med ett 20-tal deltids- och heltidsboende har tidigare saknat kollektivtrafik.

Karsholms nya brygga finansierades av Stockholms läns landsting, Värmdö kommun och Europeiska jordbruksfonden, med Karsholms bryggförening som bryggherre och kostade omkring 2 miljoner kronor.

– Vi fortsätter att bygga ut skärgårdstrafiken successivt och det känns väldigt bra att vara med när en till skärgårdsö får åretrunttrafik, vilket ökar möjligheten för folk att bosätta sig på våra öar, säger Gustav Hemming . Han fortsätter:

– Arbetet med bryggan i sig är ett strålande föredöme där civilsamhället och det offentliga har hittat bra samverkansformer vilket lett till en snabb process från idé till färdig brygga. Det är många av de boende på Karsholm som har gjort ett ovärderligt jobb för att detta ska bli verklighet.

Det här sätter också fingret på en fråga som det halats och dragits i länge: Kollektivtrafik med båt i exempelvis Stockholms skärgård och Mälaröarna. Sådan har varit svår att få till, liksom tanken på att ha samma biljettsystem även på Waxholmsbolagets skärgårdstrafik. Trots att båda har samma huvudman har det dock icke gått att få SL:s accesskort att gälla även i skärgårdstrafiken, undantaget SL:s egen trafik med Sjövägen och vissa linjer i centrala delar av staden.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125