23948sdkhjf

Matlagningskurs i Gambia

I Västafrikanska Gambia är det mycket chili och färsk fisk i grytan - Nu får turisten chansen att lära sig laga mat på gambiansk vis.
TEMA RES Dryck & Smak

Karismatiska Ida Cham bjuder nyfikna turister på matlagningskurs i sitt hem i Gambia. Iklädda färgglada, afrikanska kläder besöker kursdeltagarna den lokala marknaden innan de gemensamt tillagar sin egen lunch – på traditionellt gambiskt vis. Matlagningskursen har blivit så populär att initiativtagaren nu kommer utöka upplevelsen till att även inkludera övernattning.
I Gambia, som är Västafrikas minsta land, kan besökare komma närmare den gambiska matkulturen genom att delta på en kurs där de får smaka på det ”riktiga” Gambia. Matlagningskursen Yabouy Cooking School arrangeras av gambiska Ida Cham – i hennes eget hem.

På gambisk shoppingtur
Kursen startar med att gruppen klär sig i traditionella gambiska klänningar och skjortor. De blir också tilldelade flätade korgar som används för att bära hem maten i, från marknaden. Först introduceras gästerna till den gambiska matkulturen på marknaden i Tanji där de får köpa råvaror till dagens måltid. Allt inhandlas utan inköpslista. Vad det blir för mat beror på vad torghandlarna har att erbjuda för dagen.

Marknaden i Tanji är en traditionsrik matmarknad med små bodar som säljer lokala produkter. Därför har Ida valt att göra alla inköp här, även om det finns andra marknader som ligger närmare hennes hem. Marknaden är ett fascinerande virrvarr med fiskebåtar i trä, ivriga säljare som hojtar från fiske-, grönsaks- och jordnötsbodar, och den färgglada lokalbefolkningen som gått till marknaden för att göra dagens matinköp.

Ju fler kockar, desto bättre soppa
Tillbaka i Idas trädgård – med ett stort mangoträd och hennes pastellfärgade hus som kuliss – får gruppen börja tillaga dagens lunch. Vanligtvis lagar de ”benachin” – stekt ris med lök och tomat – eller ”domoda” – kokt ris med grönsaker och jordnötssås. Båda är klassiska gambiska maträtter, som traditionellt serveras med fisk.

Delar av gruppen får i uppgift att skära grönsaker och stöta chili, resten av gruppen ser till att hålla kolen glödande i eldstaden. Allt sker i långsamt tempo, på klassiskt gambiskt vis – utan elektricitet eller kokplattor, utan köksmaskiner och äggklocka. Maten är färdig när den är färdig – och när det är, avgör Ida. Ett par timmar senare får de hungriga deltagarna slå sig ner på pallar vid små dukade bord och enligt god gambisk sed och tradition, äter gästerna från ett stort, gemensamt fat. Till dessert serveras färsk frukt, kaffe och te.
Sedan karismatiska Ida Cham startade Yabouy Cooking School 2008 har hon kommit i kontakt med många turister, som ville uppleva mer än bara bad och vita stränder. Enligt den passionerade matlagerskan vill många besökare ta del av mer autentiska upplevelser och på så sätt komma närmare den gambiska kulturen.
Nu arbetar Ida med att utvidga konceptet till att också inkludera övernattning. Turister kan hyra rum med egen dusch och toalett vid sidan av hennes egna hem och äta hennes utsökta hemlagade mat, till både frukost, lunch och middag. Dock kommer det att bli svårt att hysa större grupper.
Den här speciella smakresan kan svenska researrangörer självklart koppla ihop som en temaresa med dryck och smak till det tropiska landet i Västafrika. I så fall går det att ta kontakt direkt med Ica Cham på Facebook och göra upp om ett arrangemang. Priset per vuxen deltagare ligger runt 450 svenska kronor (2100 GMD) och matutflykten börjar klockan 8 med inköp på marknaden, tillagning och servering med avslut cirka klockan 14.

FAKTA/Gambia

Det minsta landet i Västafrika och känt för sina fantastiska stränder vid Atlanten. Landet har solgaranti året vilket gör det till ett bra alternativ till destinationer som Kanarieöarna och Kap Verde.

Förutom de gyllengula stränderna erbjuder Gambia fantastiska naturupplevelser, färgstark kultur och utsökt mat. Gambia har stor erfarenhetet av turister och har varit ett stort semesterresmål ända sedan 60-talet. Det officiella språker är engelska vilket gör det enkelt för utländska turister att göra sig förstådda och servicenivån är hög.

Tidsskillnad mellan Sverige och Gambia är endast två timmar. Brussels Airlines flyger till Gambia via Bryssel. Flygresan från Bryssel tar cirka åtta timmar. Ett flertal turoperatörer erbjuder paketresor till Gambia.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.068