23948sdkhjf

Vulkanvandring i Kenya

Safarilandet Kenya är mest känt för storslagna nationalparker - Men här finns också fantastiska vandringsmöjligheter för aktivitetsturisterna.
INSPIRATION

Kenya vill nu lansera sig som ännu ett utmärkt resmål för vandring bland allt fler vandringsdestinationer på närmare håll. Mount Longonot är ett spännande och annorlunda utflyktsmål: från toppen kan vandrare kika ner i kratern på den slocknade vulkanen och beundra utsikten över Great Rift Valley, den sprickdal som är starkt förknippad med hela mänsklighetens ursprung. Något att begrunda för besökaren innan resten av aktiviteterna tar vid.

Vandringsentusiaster och bergsbestigare som önskar en mer intensiv vandring kan utmana sig själva med att bestiga Afrikas näst högsta berg, Mount Kenya. Kenya i östra Afrika är annars som nämnts världskänt för sina storslagna nationalparker och djurliv i världsklass, men safarilandet är också en populär destination för vandringsresor. Något att ta upp för researrangörer med aktiva semestrar på programmet.

Vulkanvandring
Vulkanen Mount Longonot i Great Rift Valley är ett populärt utflyktsmål för besökare som vill kombinera safariupplevelser och fysisk aktivitet. Högsta punkten ligger på 2780 meter över havet och härifrån har man en hänförande utsikt över Great Rift Valley och Lake Naivasha. Väl uppe på vulkanens kant kan besökarna se ner i den utdöda kratern, som idag är igenväxt av gröna träd och buskar.

Vandringen upp till kratern kan bitvis vara utmanande och det tar runt en timme att ta sig upp, beroende på vandrarens kondition. Väl uppe finns det möjlighet att vandra runt hela kratern, en sträcka på cirka 7 km. Det tar omkring två timmar att gå runt hela kratern och det är på denna sträckan man når upp till bergets högsta punkt. Med kratern som utgångspunkt tar det sedan ungefär 45 minuter att ta sig nerför berget igen.

Mount Longonot ligger 90 km nordväst om Kenyas huvudstad Nairobi vilket gör vulkanen till ett perfekt utflyktmål för turister som besöker Nairobi- eller Naivasha-området. Alla som har medelgod fysik kan ta sig upp för berget. Vandringsturerna sker oftast tidigt om morgonen för att undvika den starka solen mitt på dagen.

Mer erfarna vandrare och bergsbestigare kan utmana kroppen och bestiga ikoniska Mount Kenya (5 199 m ö h), landets populäraste trekking-destination och Afrikas näst högsta berg. Endast storebror Kilimanjaro är högre. Det tar flera dagar, god fysik och tidigare erfarenhet av bergsbestigning för att nå bergets topp. Det finns även kortare sträckor anpassade för vanliga motionärer.

Den kortaste sträckan heter Naro Moru och inkluderar för det mesta tre övernattningar på så kallade ”camp sites”. Vandringen startar på 2 400 meters höjd och deltagarna får räkna med 4–7 timmars vandring per dag och målet är att nå punkten Lenana som är beläget 4 985 meter över havet.

Den mest utmanade sträckan är Burguret, och även här bör man räkna med minst tre övernattningar innan man når toppen. Sträckan kräver både erfarenhet och god fysisk form. Deltagarna vandrar och klättrar 8-12 km per dag i ojämn och brant terräng med toppen Batian som slutmål, 5 199 meter över havet. Det är en höjd som påverkar alla. Man blir trött snabbt och måste andas mer frekvent - en liten risk för höjdsjuka finns också, men på tropiska breddgrader som i Kenya är syrehalten högre vid exempelvis 4000 meters höjd än vid nordliga breddgrader som i Alperna.

Flera svenska researrangörer är redan etablerade i Kenya och kan hjälpa till att arrangera utflykter till Mount Longonot eller Mount Kenya i samarbete med andra researrangörer.

FAKTA/Kenya
Safarilandet Kenya, utsågs till världens ledande Safaridestination vid World Travel Awards 2015. Med nästan 480 km kust ut mot den Indiska Oceanen är Kenya också ett populärt resmål för dem som älskar sol, hav och badsemester. Kenyas mest kända nationalpark, reservatet Masai Mara, ligger söder om huvudstaden Nairobi.

Flera svenska researrangörer erbjuder resor till Kenya – även gruppresor. Med endast 2 timmars tidsskillnad och cirka 12 timmars flygning (med stopp i Amsterdam, Paris, Istanbul, Frankfurt eller London) är det relativt enkelt och bekvämt att resa dit.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078