23948sdkhjf

Nyårsafton på Tivoli

En färgsprakande nyårsafton genomförs på Tivoli i Köpenhamn timmen före tolvslaget - En kär tradition som inleddes redan 1843.
Tivoli i Köpenhamn håller julsäsongen öppen ända in till nyårsafton 31 december. Klockan 23.00 rundar de av det gångna året med en färgsprakande fyrverkerishow. Fyrverkerier på Tivoli har varit en tradition sedan öppningen 1843 och fyrverkerishowen på nyår är en spektakulär händelse, även för svenskar som tar sig över sundet för att fira. Bussresearrangören har haft med Tivolis julmarknad många gånger, men färre har uppmärksammat nyårskalaset, kanske för att det ju bara inträffar en enda kväll och under en enda timme.

Sedan Tivoli öppnade 1843 har fyrverkerier varit en stor del av parkens magi. Traditionen har bevarats väl och även i år skjuts nyårsfyrverkerier av från taket på Tivolis konsertsal. Men som redan antytts så tjuvstartas nyårsfirandet på nöjesparken eftersom fyrverkerishowen startar redan klockan 23.00 på nyårsafton, en timme innan resten av Köpenhamns himlen lyser upp.

Tivolis nyårsfirande drar varje år svenskar över sundet och markerar avslutningen av den populära julsäsongen, som i fjol lockade över en miljon besökare. Tivolis fyrverkerimästare, Gunnar B. Knudsen, är tidigare dansk mästare i festfyrverkerier och har vunnit flera internationella fyrverkeritävlingar. Han har även fått äran att flertalet gånger arrangera fyrverkeriuppvisningar vid kungliga födelsedagsfiranden.

– I år kan publiken förvänta sig en färgexplosion som utan tvivel kommer att sätta färg på en mörk tid. Vad många inte vet är att en lyckad fyrverkerishow tar många timmar att planera, varje detalj ska passa ihop för att ge åskådarna den där upplevelsen som får dem att tappa andan. Vi är i så pass god form i år att jag nästan vågar lova att det blir något helt speciellt, säger Gunnar B. Knudsen , Tivolis fyrverkerimästare.

Fyrverkerimästare Gunnar B. Knudsens goda råd till en säker nyårsafton:
1. Det är mer underhållning för pengarna i batterier än i raketer.
2. Håll avstånd. Ett bra batteri upplevs bäst på 40-50 meters avstånd.
3. Hellre få bra pjäser än flera billigare.
4. Fyrverkerier från butiker kan man lita på – inte de från bagageutrymmet på en bil.
5. Pris och kvalitét hänger oftast ihop.
6. Var inte rädd för fyrverkerierna, men visa stor respekt och aktsamhet.
7. Satsa på fontäner om det ser ut att bli en mulen nyårsafton.
8. Avfyra aldrig fyrverkeriet utan skyddsglasögon.
9. Tänk på djur, barn och berusade människor.
10. Drick champagne när fyrverkerierna är över.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.142