23948sdkhjf

Hållplats för Gävletåg utreds

En hållplats för regionaltåg nära Gävle sjukhus underlättar pendling till och från Gävle. Banverket utreder nu möjligheterna till Gävle Västra, en ny hållplats på Bergslagsbanan.
Tåg i Bergslagen, Gävle kommun och landstinget i Gävleborg har framfört önskemål till Banverket om en hållplats för regionaltåg på Bergslagsbanan, nära Gävle sjukhus. En ny hållplats skulle underlätta arbetspendling till och från Gävle, Det handlar främst om pendling till närliggande arbetsplatser som sjukhuset och Teknikparken och utpendling från bostadsområden som Lexe, Sätra och Hagaström.

Banverket utreder nu, i en förstudie, möjligheterna till en hållplats för regionaltåg, Gävle Västra. I förstudien kommer olika alternativ studeras och utvärderas. I arbetet med förstudien ingår också att, i samarbete med Gävle kommun, ta fram ett förslag till utformning av hållplatsen, bussanslutningar, gång- och cykelförbindelser och bil- och cykelparkeringar.

Likaså alternativ till nuvarande korsning vid Tolvfors mellan järnvägen och en gång- och cykelväg till Sätra. Målsättningen är att hållplatsen ska bli attraktiv, säker, tillgänglig och passa in i omgivningen.

Förstudien beräknas vara klar i januari 2009. Förstudien är det första skedet i Banverkets planeringsprocess enligt lagen om byggande av järnväg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063