23948sdkhjf

Ingen kollektivtrafik - fler rattfulla

Om det saknas kollektivtrafik och taxi så ökar antalet rattfyllerister dramatiskt, rapporterar Dalarnas Tidningar.
I Dalarnas län är det sämst beställt med kollektiva trafikalternativ i Älvdalens kommun. Och den kommunen har det föga smickrande länsrekordet i rattfylleri per capita. Ändå är det bara en bråkdel av alla rattfyllerister som rullar omkring på vägarna i Älvdalen som ertappas, enligt Hans Nylund vid Morapolisen.

Bakgrunden till att många chansar efter et par öl på krogen är att det inte finns någon fungerande kollektivtrafik i kommunen. Sedan en tid finns det inte heller någon taxirörelse att ringa till när det är dags att bege sig hemåt. Det är naturligtvis oförsvarligt att åka rattfull under några som helst omständigheter, men enligt Morapolisen finns ett klart samband mellan undermålig kollektivtrafik och fler fall av rattfylla.

Hittills i år har polisen ertappat åtta rattfyllerister i Älvdalens kommun, plus en drograttfylla. Det kan jämföras med tre rattfyllerister och två drograttfyllor i Orsa. I förhållande till folkmängd är Orsa och Älvdalen ungefärligt jämförbara. Skillnaden är att i Orsa finns hygglig kollektivtrafik och taxi dygnet runt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094