23948sdkhjf

Säkert lurhanterande i bussen

Genom integration med kommunikationssystemet Rakel har Hogia fixat så att bussförarna kan prata säkert i mobilen med båda händerna på ratten – läs mer här!

1 februari 2018 träder den nya lagstiftningen i kraft, som innebär att det blir förbjudet att prata i mobiltelefon utan handsfree under körning. Den nya lagen omfattar även yrkestrafik och därmed bussförare. Med Hogias kommunikationstjänst, som är handsfree kan bussförarna kommunicera med varandra på ett tryggt och säkert sätt.

När en buss närmar sig en bytespunkt behöver inte föraren själv identifiera vilka de övriga anslutande bussarna är. Radiosystemet bildar automatiskt en kommunikationsgrupp med de bussar som befinner sig i närheten av bytespunkten och som lätt kan nås via anropskappen. 

Vi välkomnar den nya lagen och med vår tjänst kan bussförarna kommunicera med sina kollegor på ett tryggt och säkert sätt. Handsfree minskar distraktionen vid körning och bidrar till högre trafiksäkerhet, säger Mats Johansson, bolagschef för Hogia Communications.

Tjänsten bygger på en integration mellan Hogias trafikledningssystem och Rakel, det nationella radiokommunikationsnätverket som används inom kollektivtrafiken och av andra samhällsviktiga instanser. Inom Rakel finns en rad funktioner för att skapa olika typer av kommunikationsgrupper och Hogias integration möjliggör att bussförarna kan kommunicera med andra bussförare.

 I Hogias trafikledningssystem finns all trafikinformation i realtid. En kombination av de två systemen gör det möjligt att bilda kommunikationsgrupper som är helt oberoende av de enskilda bussarnas anropsnummer utan istället baseras på till exempel linjeturer, avgångstider eller geografiskt område. Bussförarna behöver inte veta vilka de övriga anslutande bussarna är utan detta sker automatiskt via Hogias kommunikationstjänst, Rakel samtrafikservice.

Eftersom tjänsten är byggd på en integration med Rakel fungerar den också utmärkt i länsöverskridande trafik, säger Mats Johansson.

Men branschen vill ha anstånd från det nya regelverket, läs om det HÄR!

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.869