23948sdkhjf

Keolis och Pilotfish ingår avtal

Keolis och Pilotfish sätter Internet of Things (IoT) i kollektivtrafikens tjänst – Förhoppningarna kring den nya tekniken är mycket stor.

Keolis, gigant inom kollektivtrafik, och Pilotfish, ett företag specialiserat på lösningar inom Internet of Things (IoT) för kollektivtrafik, undertecknade ett ramavtal 16 maj 2018. Som en del av avtalet kommer Keolis utrusta sina fordon med en innovativ lösning som, tack vare insamlande av tekniska data och kördata, kommer att förändra Keolis metoder operationellt och underhållsmässigt för att optimera verksamhet och energiprestanda.

Det hela handlar om att Keolis och Pilotfish tillsammans ska driftsätta lösningar utvecklade inom Internet of Things (IoT), för skarpa tester ombord bussar och spårvagnar. Fordonen kommer att utrustas med en 4G-lösning för internetuppkoppling kallad ”Gateway”, som kopplar fordonen och deras utrustning till företagets informationssystem. Denna lösning uppfyller de europeiska standarder och specifikationer inom ITxPT (ITxPT.org) som Keolis står bakom.

Gateway-lösningen, utvecklad av Pilotifsh kommer att användas för att i realtid samla tekniska data från fordonet (motortemperatur, batteriladdning, alkolås med mera) och från förarens körstil (broms osv.). Analys av insamlad data, ger Keolis möjlighet att justera verksamhets- och underhållsprocesser i syfte att optimera fordonsflottans prestanda. Insamlad data ska till exempel användas för att understödja förarträning i syfte att införa och tillämpa eko-driving. Detta är i sanning ett strategiskt projekt för Keolis, eftersom ekologisk körning märkbart förbättrar både komfort och reseupplevelse och samtidigt genererar energibesparingar. Insamlande och bearbetning av data möjliggör utveckling av nya och innovativa affärsmöjligheter. Först kommer 60 pilotfordon att utrustas. Keolis siktar på att utrusta åtminstone 750 fordon till 2021 med sikte på att utveckla nya affärslösningar.

– Med detta projekt använder Keolis än en gång teknisk utveckling i de verksamhetsmässiga resultatens tjänst. Denna integrerade lösning kommer att göra oss mer konkurrenskraftiga och unika genom att erbjuda nya tjänster till ett lägre pris. Projektet möjliggör för Keolis att ta ytterligare ett steg framåt inom Internet of Things, i verklig industriell tillämpning och inte i laboratorieskala. Tack vare datainsamlingen kommer vi upptäcka nya möjligheter till förbättringar när det gäller verksamhets- och energieffektivitet, vilket kommer att gagna både Keolis och alla dess intressenter, säger Xavier Hubert, Senior Vice President, Industrial Keolis Group.

– Vi är mycket nöjda över att inleda detta partnerskap med den franska delen av Keolisgruppen. Vi har en solid erfarenhet från vårt samarbete som startade fem år sen med Keolis Sverige. Denna nya överenskommelse ger oss möjlighet att vara i kontakt med själva huvudgruppen. Detta är ett viktigt steg i vår strategi för global tillväxt och för vår närvaro i Frankrike. Vi siktar på att vara en del av utveckling och standardisering av kollektivtrafiken för att utöka energibesparingar och reducera verksamhetskostnader med siktet på att reducera det ekologiska avtrycket av transporter i världen, säger Tomas Gabinus, vd Pilotfish.

Pilotfish är ett snabbväxande bolag från Sverige, nu med fokus på att förbättra kollektivtrafiken. Företaget erbjuder en öppen, molnbaserad plattform för fordonskommunikation och applikationer för flottmanagement. Tekniken är baserad på standarder och IT-arkitektur från organisationen ITxPT (Information Technology for Public Transport), och integrerar både standardsystem och äldre icke-standardsystem (på grund av ålder). Den övergripande visionen är att förbättra kollektivtrafiken tills den blir det föredragna valet för resande enligt företagets pressmeddelande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.172