23948sdkhjf

”Uber skattefuskar”

Uber undanhåller miljoner från Skatteverket – den anklagelsen kommer från Svenska Taxiförbundet som hänvisar till en undersökning som förbundet själv låtit genomföra.

Svenska Taxiförbundets anklagelse bygger på en egen undersökning som förbundet genomfört. Den visar att chaufförerna angett ett lägre pris i taxametern än det pris som redovisats på kvittot som Uberlevererat via e-post efter resan. Endast i 19 fall av 112 stämde det inslagna priset på taxametern med vad som faktiskt betalades via Ubers app. Eftersom rapporteringen till Skatteverket bygger på redovisade intäkter i bilens kassaregister undanhåller Uber korrekta siffror för Skatteverket i mer än 80 procent av fallen. 

Undersökningen från Taxiförbundet sammanfattas här nedan i fyra punkter:

  • Åtta av tio Uberbilar skattefuskar genom att inte redovisa intäkter 

  • 68 procent av inkört belopp redovisas inte alls 

  • Årligen undanhåller Uber 700 miljoner kronor från Skatteverket enbart i Stockholm 

  • Åtta av tio gånger man sätter sig i en Uberbil åker man svarttaxi, säger Claudio Skubla, förbundsdirektör för Svenska Taxiförbundet. 

– Ubers förare slår antingen in ett mycket lågt fast pris i taxametern eller låter taxametern stå i läget ”ledig”. Enligt undersökningen kan ett fast pris på bara fem kronor slås in för en resa som i Ubers app debiteras med flera hundra kronor, säger Claudio Skubla, vd för Svenska Taxiförbundet.

En taxiförare ska slå in inkört belopp i bilens kassaregister, taxametern, som för över uppgifterna till en redovisningscentral. Via redovisningscentralen blir sedan uppgifterna tillgängliga för Skatteverket. Att inte registrera inkört belopp i taxametern är ett brott mot taxitrafiklagen och Transportstyrelsens föreskrifter. 

– Uber lobbade för att få bort kravet på kassaregister, vilket misslyckades. Men Uber fortsätter att tillhandahålla ett system där kunden upplever att man får ett riktigt kvitto via Ubers app. Detta möjliggör skattefusk och är ett sätt att kringgå kassaregistret på ett sätt som strider mot föreskrifterna i lagstiftningen. Som jag ser det sätter sig Uber över svensk lag, säger Claudio Skubla. 

Kostnaden för undersökningens 112 resor med Uber var 23 104 kronor varav endast 7374 kronor redovisades till redovisningscentralen. Således har 68 procent av intäkterna inte redovisats till Skatteverket enligt lagstiftningens krav. 

– Jag vet ingen annan bransch där ett stort globalt företag regelmässigt undanhåller 68 procent av intäkten från redovisning. Det vore konstigt om Polisen, Transportstyrelsen och Skatteverket låter detta fortgå.  Svenska Taxiförbundet bedömer att Uber årligen undanhåller 700 miljoner kronor från redovisning enbart i Stockholm. Det bygger på ett antagande att Uber har 1500 bilar i Stockholm som omsätter drygt en miljard kronor per år, säger Claudio Skubla. 

Från Ubers sida har företagsledningen sagt att anklagelserna är absurda och att det är varje åkares eget ansvar att redovisa sina körningar enligt de lagar som gäller. Rt-forum återkommer till vad Ubers har att säga när redaktionen fått information om det.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078