23948sdkhjf

Venstre gillar Oslo-Sthlm 2.55

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Det minsta norska regeringspartiet Venstre vill arbeta för en snabbare järnvägsförbindelse mellan Oslo och Stockholm – det stod klart efter partiets landsmöte nyligen.

I ett uttalande efter partiet Venstres landsmöte i helgen skriver partiet att man vill se en snabbare och mer konkurrenskraftig järnvägsförbindelse mellan Norges och Sveriges huvudstäder och att satsningar på järnväg är viktigt för regionförstoring, klimat och konkurrenskraft. Företrädade för Venstere har tidigare visat stöd för en mer eller mindre höghastighetesförbindelse med järnvägs mellan Norges och Sveriges huvudstäder.

Venstre motsvaras i Sverige närmast av Liberalerna och är ett mindre parti i det norska stortinget med åtta av sammanlagt 169 mandat. Men Venstre ingår i regeringen som förutom dem består av Höjre och Fremskritspartiet med stödpartiet Kristelig Folkeparti. Därför kan Venstre ändå väga tyngre än sina åtta mandat när det kommer till frågan om järnvägsprojektet Oslo-Sthlm 2.55 vilket den svenske vd drar växlar på:

Det är glädjande att allt fler politiska partier tar ställning för att förbindelsen med järnväg mellan Oslo och Stockholm behöver förbättras. Venstre är dessutom är ett regeringsparti i Norge, säger Jonas Karlsson, vd, Oslo-Sthlm 2.55.

I samband med Venstres landsmöte uppmärksammades även det förslag som Oslo-Sthlm 2.55 tagit fram för att påskynda utbyggnaden av förbindelsen. Jon Gunnes (V) som är ledamot i Stortinget och sitter i Transport- og kommunikasjonskomiteen uttryckte att det arbete som Oslo-Sthlm 2.55 gjort har potential och visar att delar av investeringen är kommersiellt lönsam. En förutsättning för att påskynda utbyggnaden.

– Vi försöker hela tiden jobba med att visa vad som är realistiskt och vilka förutsättningar som finns för att få till den här förbindelsen så skyndsamt som möjligt. Jag upplever att många beslutsfattare uppfattar vårt förslag som seriöst och genomarbetat, säger Jonas Karlsson.

Den tidiga planeringen för en snabbare järnvägsförbindelse mellan huvudstäderna har nyligen startat i Norge i samband med att Jernbanedirektoratet fick i uppdrag av regeringen att genomföra en så kallad KVU. Arbetet beräknas vara klart om ungefär ett år och då finns för första gången en tidig planering för förbindelsen klar på båda sidor av gränsen.

– Vi följer naturligtvis de norska myndigheternas arbete väldigt nära och bidrar med all den kunskap vi hittills skaffat oss om förutsättningarna för att genomföra det här projektet. Vi ser att det finns unikt starka förutsättningar för att få till den här förbindelsen mycket snabbare tillsammans med näringslivet, säger Jonas Karlsson.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

UITP samlade 15 000

UITP:s toppmöte i Stockholm genomfördes i mitten av juni och blev en stor framgång, enligt SL som var värd - här finns en film där bland andra Jens Plambeck och Laetitia Delzenne intervjuas.

MTR Express expanderar

Från 24 juni till 18 augusti trafikerar MTR Express en ny direktlinjen från Stockholm mot Halmstad via Varberg och Falkenberg – därmed har bolaget expanderat.

Ny trafik för Transdev

Bussförar-SM - allra sista chansen!

Nu går det, men i natt är det slut - mitt i den ljusa midsommarnatten stängs anmälan till årets upplaga av Bussförar-SM, det är med andra ord bråttom att göra uttagningsprovet för den som inte hunnit ännu.

Missa inte Bussförar-SM!

Midsommaraftonens midnatt stängs möjligheten att göra uttagningsprovet till Bussförar-SM 2019 – så gör provet genast, fira efteråt med sill, potatis och önskad dryck.

BRT-satsning får 25 miljoner

Nyhetsbrev

Slutspurt inför Bussförar-SM

Keolis drar ifrån med hela 106 förare som genomfört uttagningsprovet till Bussförar-SM – totalt har 404 förare gjort uttagningstävlingen när två dagar återstår.

Arkiv

E-tidningen Begagnatmarknaden ute!

MTR raggade arbetslystna på Järvaveckan

Utmana bussförarkollegerna!

Ännu finns det tid, men snart stängs möjligheten att anmäla sig till Bussförar-SM 2019 – se till att utmana kollegerna, gör uttagningsprovet föra midnatt 21 juni.

SJ tågar mer i Norge

Sista chansen till Bussförar-SM 2019!

Nu är det bara några dagar kvar för den som vill göra uttagningsprovet till Bussförar-SM 2019 - midnatt 21 juni, alltså midsommarafton, stängs möjligheten att nå årets tävling, så passa på redan i dag!

Trønderbilene ska köra i Jämtland

En segdragen rättsprocess om regionbussupphandlingen i Jämtland hotade planerad trafikstart – nu har Länstrafiken bestämt att deras favorit Trønderbilene får köra trafiken i väntan på Kammarrättens besked.

25 nya elbussar i Umeå

Nu tas 25 nya snabbladdade elbussar i bruk i Umeå, därmed är det nu 35 elbussar som trafikerar stadens gator - Umeå leder därmed den gröna vågen för miljövänlig kollektivtrafik.

Största tågaffären i Sverige klar

14 juni undertecknas trafikavtalet mellan Öresundståg och SJ, som tar över driften av Öresundstågen från december 2020 och åtta år framåt – Sveriges största tågaffär på drygt 6 miljarder kronor är därmed ett faktum.

80 jobb försvinner på Keolis

Inom Keolis Sverige pågår ett arbete för att stärka företagets position och skapa lönsammare tillväxt – för att nå målet kommer 80 anställda att varslas.

Nu kör HelsingborgsExpressen!

Söndag 16 juni är det trafikstart för HelsingborgsExpressen, den nya superbussen som lyfter kollektivtrafiken i Helsingborg till nya höjder - men redan 13 juni genomfördes den högtidliga invigningen, rt-forum var på plats!

IT för effektivare uppvärmning

Snart kan bussen fjärrstyras

Mångmiljardsatsning på kollektivtrafik

Riyad bygger kollektivtrafiksystem för 255 miljarder kronor på fem år - projektet visades upp under UITP i Stockholm där Saudiarabiens huvudstad hade en enormt stor monter.

Vill borra åt Stockholms tunnelbana

Den kinesiska tunnelborraren CRTG har etablerat sig i Sverige och visade upp sig på UITP i Stockholm 9-12 juni - siktet är att få uppdrag när tunnelbanan i Stockholm ska byggas ut.

Nytt biljettsystem i Skånetrafiken

Keolis ökar i Bussförar-SM

11 juni hade 328 bussförare genomfört uttagningsprovet till Bussförar-SM 2019 – Keolis har alltjämt flest förare anmälda och imponerande nog har flera små bussbolag förare med i tävlingen.

Rekordorder för Volvo Bussar

Plus

Fem snabba frågor...

Wennberg lämnar Länstrafiken

Flixbus ökar i USA

Olofsson lämnar Skellefteå Buss

Gustavsson avancerar

Bjurenborg rattar Westin Buss

SL-buss i brandolycka

Helsner tillbaka i bussbranschen

Beckman blir hållbarhetschef

Cabonline köper danskt taxibolag

Walfridsson till Nobina

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.252