23948sdkhjf

Upphandling på Kollektivtrafikdagen

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Ellen Hausel Heldahl, Svenskt Näringsliv, kommer till Kollektivtrafikdagen 15 maj för att reda ut vad som gäller vid upphandling av kollektivtrafik - processen kan bli mycket effektivare med rätt kunskap, den som gör misstag får betala dyrt.

Den mesta kollektivtrafiken i Sverige tilldelas genom offentlig upphandling. Den styrs av många regler och ibland missar en del aktörer att följa det som gäller, senast skedde det i Skellefteå kommun där en upphandling av sex elbussar till stadstrafiken nu måste göra som, läs HÄR!

Ellen Hausel Heldahl, jurist och expert på offentlig upphandling, tar upp ämnet på Kollektivtrafikdagen 15 maj. Vad kan gå fel? Och hur gör man rätt från början? De frågorna kommer att redas ut under blocket "Utmaningar kollektivtrafiken står inför". Att genomföra en upphandling korrekt ger mer kollektivtrafik för pengarna medan motsatsen ökar kostnaderna, ibland rejält.

– Jag tänker prata om kategoristyrning, det handlar om att ha koll på vad man köper in vid en upphandling, dock kommer jag inte att kommentera enstaka fall. Däremot om hur en bra upphandling kan byggas upp just genom kategristyrning, säger Eller Hausel Heldahl.

Mer information om hela programmet samt anmälan, klicka här!

Kollektivtrafikdagen arrangeras för 12:e året i följd, denna gång är platsen Quality Hotel Friends i Solna, en pendeltågsstation norr om Odenplan.

Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Ale får fler elbussar

Tio nya elbussar i Borås

19 augusti börjar Västtrafik köra elbussar i Borås - det är totalt tio bussar på linje 2 som kommer att ge boråsarna en tystare och mer miljövänlig resa i kollektivtrafiken.

Transdev satsar på Bussförar-SM

Finalen i Bussförar-SM närmar sig, 9 september körs den på Gillingebanan norr om Stockholm – Transdev är en av tävlingens partners i år liksom tidigare år.

Raukas vice vd i SJ

Osäkert om viten fungerar

Det är oklart om viten fungerar som piska för att förbättra kollektivtrafikens kvalitet, mycket på grund av bristande dokumentation – det framgår av forskning vid VTI.

Nya svängar för kollektivtrafiken

I början av juni förvärvade elfordonsutvecklaren Nevs det engelska hjulmotorföretaget Protean Electric – som har en revolutionerande svängig hjulteknik för den modernaste kollektivtrafiken.

Nyhetsbrev

Cabonline skriver ner

Arkiv

Piteå får vänta på elbussarna

Svårt mäta trötthet

Att trötthet hos förare utgör en stor fara är väl känt sedan länge, snark är lika farligt som knark bruka det heta – men att mäta trötthet är en tuff utmaning för forskarna på VTI..

Utförsbacke för transportsektorn

”Utredning om biljettsystem onödig”

NNR vill slopa elskatten på elbussarna

Näringslivets Regelnämnd, NNR, tar upp elskatten som elbussarna måste betala men de eldrivna tågen slipper - släpp elskatten för elbussarna, kräver NNR.

Wennerström utreder nationellt biljettsystem

Ett biljettsystem för all kollektivtrafik i hela Sverige – det utlovades i Januariavtalet, nu ska Samtrafikens Gerhard Wennerström utreda hur det ska gå till.

Lindahl till Infranord

Bussförar-SM – finalen närmar sig!

Striden om Jämtland är över

Länstrafiken får teckna avtal med norska Trønderbilene – det står klart efter en segdragen rättsprocess där en svensk konkurrent överklagat upphandlingen.

Litiumöverskott kan sänka batteripriset

Elsparkcykeln – värre än dieselbussen

De allt populärare elsparkcyklarna får kritik av forskare i USA – cyklarna uppges totalt generera mer utsläpp än en vanlig dieselbuss.

Grönlund kommenterar von der Leyen

Miljöfrågor är i fokus för EU-kommissionens nya ordförande Ursula von der Leyen som riktat lansen mot transportsektorn – Sveriges Bussföretags Anna Grönlund kommenterar.

Scania klimatstrejkar

Plus

Tyska bussar toppar Tunga Bussligan

Juli blev ännu en framgångsmånad för de tunga bussarna över 10 ton - allra bäst under juli gick det för tre tyska fabrikat, det framgår av Bil Swedens statistik.

Bussarna fortsätter öka

Karlstad – bäst på kollektivtrafik

Värmländska Karlstad har Sveriges bästa kollektivtrafik, detta enligt Projektengagemangs Samhällsbarometer – som även hänger ut de städer som är sämst.

Paypal för Circ

Skånetrafiken ber om ursäkt

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.12