23948sdkhjf

54:e pendeltågsstationen för SL

1 april öppnar nya pendeltågsstationen Vega – en gemensam kollektivtrafiksatsning mellan Trafikverket, SL och Haninge kommun.

Vega station byggs i området Vega som ska växa till omkring 10 000 invånare. Pendeltågsstationen kommer att öppna nya möjligheter att resa kollektivt för dem som bor och verkar i Haninge.

En resa med kollektivtrafiken från Vega till innerstaden kräver i dag flera byten och tar över en timme med bussar och tunnelbanan. Med Vega station blir resan bytesfri och restiden kapas till omkring en tredjedel av tiden.

Samhällsnyttan av en ny pendeltågsstation är stor. En ny station underlättar pendling till och från arbetsplatser och bilresorna beräknas minska med 800 resor per dag, en vinst för miljön.

Vi ser fram emot att inom kort kunna erbjuda spårtrafik med en snabb förbindelse mellan Vega och innerstan. Det kommer att möjliggöra för fler människor att få ihop livspusslet med hjälp av en väl fungerande kollektivtrafik, säger Caroline Ottosson, förvaltningschef på trafikförvaltningen och vd för SL fram till i sommar då hon går till Swedavia, läs om det här!

År 2015 togs det första spadtaget för en ny pendeltågsstation mellan Skogås och Handen. I dag, fyra år senare, är det dags att välkomna resenärerna till Vega och på den fortsatta resan framåt i en växande region. Invigningen arrangeras av SL, Trafikverket och Haninge kommun. 

Vid invigningen 1 april deltar bland andra trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M), Trafikverkets regiondirektör Helena Sundberg, Haninge kommunstyrelseordförande Meeri Wasberg (S) och SL:s vd Caroline Ottosson

Senast pendeltågen fick nya stationer var vid invigningen av Stockholm City och Stockholm Odenplan sommaren 2017, då de ersatte stationerna Stockholms central och Karlberg. SL:s pendeltåg trafikerar totalt 53 stationer, från 1 april 54, alla utom Gnesta, Bålsta, Knivsta och Uppsala C ligger inom Stockholms län. Vega blir den senaste stationen att invigas, dessförinnan tillkom under de senaste drygt 30 åren stationerna Flemmingsberg 1988, Södertälje Syd 1995, Årstaberg 2007 och Gröndalsviken (Nynäshamn) 2008 samt slutligen och sist de ovan nämnda Stockholms City och Stockholm Odenplan.

Vega station är belägen längs Nynäsbanan mellan stationerna Skogås och Handen. Restiden mellan Vega och Stockholm City blir cirka 24 minuter. Stationen är anpassad för att alla ska kunna åka med, bland annat ligger plattformen i samma höjd som tågens golv och ledstråken är noga utformade för att underlätta för den som har en synnedsättning. Det kommer att finnas bemannade spärrar och en kiosk på stationen. I stationsområdet är planerat för cykelparkeringar och infartsparkering med 90 platser. Ulla Fredriksson har skapat konsten på stationen. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.158